• Експедиция Пирин

Експедиция Пирин – 4 дни в планината

 • Трудност: труден

 • Дати: 20.08-23.08.2020

 • Начална точка: хижа Вихрен

Високи скалисти върхове, бездънни пропасти, дълбоки езера и незабравими гледки…Пирин безспорно е една от най-красивите и предизвикателни планини в Европа. Да ходиш в него не е лесно. Огромните начупени камъни, големият наклон и тесните скалисти ръбове правят, така че тук не можеш да изминеш и една четвърт от разстоянията, които би изминал в друга планина. Преходите в Пирин затрудняват и опитните планинари. Но отидеш ли веднъж, разбираш, че всяко усилие си заслужава. Красотата на гледките от върховете е несравнима с нищо друго, а усещането за хармония с природата, прави изживяването още по-специално. Ако и ти си от смелчаците, готови да се впуснат в подобно приключение, ела с нас и открий магията на Пирин! 

Ден 1: 

Първият ден се събираме на паркинга пред хижа Вихрен и започваме своето изкачване до първенеца на планината връх Вихрен(2914m). За да направим маршрута още по-интересен ще изкачим върха от неговата северна страна, а ще слезем от юг. В началото се отправяме право нагоре по стръмната, но изключително панорамна пътека, минаваща под емблематичния Джамджиев ръб. Под нас е красивата долина на река Бъндерица, а над нея стръмните възвишения на връх Тодорка. Скоро след като преминем скалистото било се озоваваме край заслон Казана, разположен над едноименната местност. Тук ще направим по-дълга почивка, за да се порадваме на величествената гледка към емблематичната северна страна на Вихрен, на фона един от последните снежни и в страната и многобройните еделвайси. Време е за същинското изкачване. Стръмна скалиста пътека ни отвежда до върха. Гледките от него ни оставят без дъх. Пред нас е целият Пирин гледан от най-високата му точка. След като се насладим на момента, тръгваме надолу пo южната страна на върха към местността Кабата, а след това и към хижа Вихрен. По пътя правим още няколко почивки, за да усетим хармонията на планината. Веднъж достигнали хижата се отдаваме на заслужена почивка и забавления.

 • Разстояние: 8,1км
 • Денивелация(+): 1083м 
 • Време: 8ч

Ден 2: 

След изморителния първи ден, предстои още един, който с нищо не му отстъпва. 🙂 Ще тръгнем през долината на река Бъндерица към Бъндеришкия циркус. Там ще се огледаме в кристалната вода на езерата. След като минем през тях ще се изкачим на планинското било между върховете Бъндеришки чукар и Василашки чукар. Оттам само по скалистото било ни очаква доста път, който обаче ще бъде съпроводен от величествени гледки през цялото време. Ще минем през  няколко върха, връх Опрено(2637м), връх Голям Типиц(2646м) и връх Превалски чукар(2604м). След което ще прекосим Мозговишка порта, за да се озовем пред загадъчното Тевно езеро. От другата му страна се намира и хижата, в която ще спим. Тя е една от най-труднодостъпните в България, но пък и с най-хубавата гледка, тази към връх Каменица. 

 • Разстояние: 11,2км
 • Денивелация(+): 1065м
 • Време: 9ч

Ден 3: 

След като изпием кафето си с гледка към величествената Каменица, тръгваме на север към седловината между връх Валявишки чукар(2662м) и връх Момин двор(2722м). Предстои ни изкачването на един от най-красивите върхове в Българя, връх, Дженгал(2729м). От него се откриват прекрасни гледки във всички посоки. Когато им се насладим, ще се отправим надолу към Валявишките езера, където ще направим своята обедна почивка. Оттук продължаваме към циркуса на Превалските езера, а след това надолу по красивата пътека край река Демяница към едноименната хижа. Време е за почивка и забавления! 

 • Разстояние: 9,8км
 • Денивелация(+): 422м
 • Време: 7ч

Ден 4: 

Тази сутрин се отправяме по стръмна горска пътека над хижа Демяница. Скоро достигаме красивия циркус на Василашките езера. Правим кратка почивка сред хармоничната атмосфера и продължаваме нагоре към други две забележителни езера – Тодорини очи. След като разгледаме и тях, започваме стръмното изкачване към легендарния връх Тодорка. От него се откриват страхотни гледки към Рила, Пирин и Родопите. Продължаваме по тясното скалисто било към другите две връхни точки, наричани Средна и Малка Тодорка. От там се спукаме надолу към Жабешкото езеро, а след това по долината на река Бъндерица до крайната ни точка – хижа Вихрен. Тук е време да се разделим с усмивка и пожелания за още много върхове. 🙂

 • Разстояние: 10км
 • Денивелация(+): 980м
 • Време: 7ч 

*Динамичен маршрут, подходящ за хора в добра физическа форма!

*Записване и повече информация на телефон: 0888017628 или от формата по-долу 🙂

*Водача запазва правото си да прави промени в програмата с цел запазване на сигурността и здравето на участниците

*При по-малко от 5 участника проявата се отменя, като записалите се ще бъдат уведомени до 10 дни преди началото. Максимален брой на групата 8 човека.  

*При наличие на повече от 5 участника, маршрута може да бъде проведен и на други дати след предварителна уговорка

*Показаните по-долу снимки са предоставени от bulgarian-photography.com, за което сърдечно благодарим!

Цена

150лв

Цената включва

Профисионален планински водач

Организаторски услуги

Цената не включва

Транспорт до началната точка

Нощувки(60лв)

Храна и напитки

Планинска застраховка

Необходима екипировка

Туристически обувки

Подходящи дрехи

Раница

Дъждобран или водоустойчиво яке

Спален чувал

Щеки

Шише за вода

Шапка

Слънцезащитен крем

Храна и напитки

*очаквайте допълнителна връзка с водача относно екипировката

Запишете се oт тук