• Странджа и дивите плажове

Странджа и дивите плажове на Южното Черноморие

  • Трудност: средна

  • Дати: 22.05-24.05.2021

  • Начална точка: река Ропотамо

Диви плажове обградени от високи отвесни скали, лонгозни гори обладани с магия, планински ливади покрити с множество редки растения, древни руини и куп незабравими гледки. Да, това място наистина се намира в България. Там където планината среща морето. Странджа пази в себе си последните диви кътчета на родното Черноморие. Елате с нас на приключение сред дебрите на резервата Ропотамо, растителния свят на Силкосия и Пирен, мистиката на нестинарските села и скритите пясъчни плажове по южната граница на България.

Ден 1:

Сутринта ще се чакаме край река Ропотамо, откъдето ще навлезем в гората и територията на едноименния резерват. Първата ни спирка за деня е долменът Змеюва дупка, откъдето ще продължим нагоре към билото на Узунджа баир. Скоро гористата пътека ни отвежда до връх Калето и останките на древната крепост Ранули, кръстена по-късно Вълчаново кале, на името на легендарния Вълчан войвода. Край тях се намира и скалното образувание Лъвската глава. От върха ще имаме възможност да се насладим на гледка отвисоко към устието на река Ропотамо и морския бряг. Следва спускане надолу към пътеката, която ще ни отведе до самото устие, където Ропотамо среща морето. Там ще направим по-дълга почивка, за да се насладим на интересните растения и прекрасния плаж край реката. След нея продължаваме своя път през гората към друг още по-закътан залив – Св.Параскева. Той носи името на древния храм, чиито останки ще можем да видим. Правим бърз плаж сред спокойствието на залива обграден от високи скали и гори, преди се отправим отново нагоре по пътеката, която ни отвежда на скалите южно от нос Бегликташ. Оттук ще се движим изцяло край скалите сред множество скални образувания и фиорди. Заобикаляме залива Зигра, за да достигнем до емблематичния Маслен нос. Гледките от него са поразителни. Правим нова кратка почивка и тръгваме пак през гората към последната ни спирка за деня – скалното светилище Бегликташ. След като разгледаме и него ни очаква още малко ходене до колите. Качваме се на тях и се отправяме към вътрешността на Странджа и нестинарското село Българи. Време е за бира и заслужена почивка!

Ден 2:

След закуска и кафе сред свежестта на Странджа, е време отново да тръгнем на поход. Отправяме се към границите на резерват Силкосия, връх Дядо Вълчо и защитената местност Пирен. Силкосия е най-старият резерват в България и е съхранил в себе си голям брой редки растения, някои от които се срещат единствено тук. По пътя сред зелените сенчести гори, ще видим разцъфнала Странджанска зеленика, Лавровишна, Странджанско бясно дърво, Пирен и още много други, ако имаме късмет. От връх Дядо Вълчо ще се насладим на великолепна панорама към зелените била на планината, преди да спуснем надолу към водопада Райков вир и село Кости. Ще имаме възможност да разгледаме уникалната архитектура на селото, преди да поемем край река Велека към местния параклис Св.Илия и 14-те вековни Дъба. След като починем и обядваме сред спокойствието и прохладата на местността, тръгваме отново нагоре през вековните гори на Силкосия. По пътя ще видим още много невероятна природа и красиви горски обитатели. Така достигаме до шосето край село Българи, където ни чакат колите. Качваме се на тях и се отправяме отново към морския бряг. Този път целта ни е устието на река Велека и село Синеморец, където ще се настаним за вечерта и ще хапнем вкусна морска храна.

Ден 3:

Тази сутрин ставаме рано и се отправяме към морския бряг. Ще преминем през плаж Бутамята и ще изкачим на скалите над него, където ще посрещнем изгрева. След като се насладим на момента, продължаваме през поляните над скалите, които ще ни отведат до първия див плаж за деня – Липите. Спираме за почивка и сутрешно къпане в морето, след това тръгваме отново на път. Тясната пътечка се вие над последните ридове на планината, които се врязват направо в морето. Комбинацията на гора, скали и море прави гледките пред нас просто невероятни. Скоро достигаме до впечатляващия плаж Листи, скрит дълбоко в дебрите на Странджа, а след него и до следващия в програмата – Силистар. Спираме и на двете места, за да си починем и изкъпем в морето, преди отново да тръгнем на юг край брега. По пътя ни продължават да се редуват внушителни скални фиорди, екзотични гори и планински ливади с купища цветя. Пред нас се изпречва поредния див плаж, този в залива Кастрич. Време е за последните ни плажни емоции за деня. След тях поемаме през горските поляни към крайната ни цел – село Резово. То е разположено на самата граница с Турция. С предварително оставената там кола се връщаме до Синеморец, за да вземем другите коли и да приберем останалата част от групата в Резово. Тук си казваме довиждане изморени, но същевременно заредени с положителни емоции!

*Записване и повече информация на телефон: 0888017628 или от формата по-долу 🙂

*Водача запазва правото си да прави промени в програмата с цел запазване на сигурността и здравето на участниците

*При по-малко от 6 участника проявата се отменя, като записалите се ще бъдат уведомени до 7 дни преди началото. Максимален брой участници – 12 човека. 

*При наличие на повече от 5 участника, маршрута може да бъде проведен и на други дати след предварителна уговорка

Цена

100лв

Цената включва

Професионален планински водач

Организаторски услуги

Цената не включва

Транспорт до началната точка

Нощувки(50лв)

Храна и напитки

Застраховка

Необходима екипировка

Туристически обувки

Подходящи дрехи

Бански

Раница

Дъждобран или водоустойчиво яке

Щеки

Шише за вода

Шапка

Слънцезащитен крем

Храна и напитки

*очаквайте допълнителна връзка с водача относно екипировката

Запишете се oт тук