• Червената стена

резерват Червената стена

 • Трудност: Средна

 • Дати: 29.05-30.05.2021

 • Начална точка: село Бачково

Червената стена стена е най-големият биосферен резерват в България. Разположен е на Добростанския рид в Западните Родопи. На територията му  са установени 645 вида висши растения, като 38 от тях са включени в Червената книга на България. Една част от тези редки видове са и местни ендемити. Сред тях са родопското лале, родопска съсънка, родопски лен, персийска морина, маслиновидно вълче лико, тис и много други. Освен безбройните растения в района могат да се видят и множество редки птици, влечуги и бозайници. Резервата носи името на масивния връх Червената стена, от който се откриват поразителни гледки към Тракийската низина, Пловдив, Асеновград и Родопите. По време на нашите преходи ще минем през голяма част от територията на резервата, като по пътя ще срещнем високи водопади, скални параклиси, спиращи дъха гледки и множество редки растения. 

Ден 1:

Сутринта се събираме на паркинга в центъра на село Бачково. Пеша се отправяме към емблематичния Бачковски манастир, а оттам поемаме през гората към водопадите над него. След кратка фото-спирка продължаваме нагоре към аязмото и скалните манастири, в които по време на робството монасите са крили ценни артефакти и чудотворната икона на Света Богородица. Ще имаме възможност да ги разгледаме преди да се отправим още по-навътре в гората. Вече сме дълбоко в територията на резервата и пред нас се открива невероятното царство на дивата природа. Заобиколени сме от безбройни видове дървета, храсти и цветчета, на фона симфонията от птичи песни в гората. Пътят ни минава през тесен скален каньон, който е и едно от най-големите находища на прочутия Родопски Силивряк. Продължаваме нагоре по кривуличещата пътека край която се редуват диви орхидеи и множество други цветя. След няколко часов преход и обстоен преглед на всички тези естествени богатства достигаме до първите следи от цивилизация. Приятен асфалтов път, който след около час ще ни отведе до китното село Добростан. Там на склона се намира къщата за гости, в която ще прекараме вечерта.

 • Разстояние: 11,9км
 • Денивелация(+): 1137м
 • Време: 7-8 часа

Ден 2:

Тази сутрин започва със закуска и кафе с гледка към планината. След тях отново тръгваме на поход. Същият път, който ни доведе в селото ни води отново в гората, но сега поемаме в посока връх Червената стена. Той е наречен така, защото по залез, слънцето огрява отвесната му 500-метрова стена и я оцветява в червено. Гледките откриващи се от него са просто поразителни. Спираме за кратка почивка, за да им се насладим и да направим снимки преди отново да продължим напред. Край нас отново навсякъде се редуват красивите представители на пролетта в резервата. Скоро се отклоняваме от главният път, за да минем по едно много особено място, наречено „авиационната пътека“. Ще чуем историята, заради която носи това име, преди да продължим още надолу до лагера “Гонда вода”. Скрит в сърцето на планината, той е бил един от първите български концентрационни лагери. Следва ново стръмно спускане по криволичеща пътека, която която ще ни отведе до нашата начална точка – село Бачково. Тук е време да се разделим с усмивка и пожелания за още много върхове! 

  • Разстояние: 16,3км
  • Денивелация(+): 610м 
  • Време: 7-8 часа

*Записване и повече информация на телефон: 0888017628 или от формата по-долу 🙂

*Водача запазва правото си да прави промени в програмата с цел запазване на сигурността и здравето на участниците

*При по-малко от 6 участника проявата се отменя, като записалите се ще бъдат уведомени до 7 дни преди началото. Максимален брой участници 12 души.

*При наличие на повече от 5 участника, маршрута може да бъде проведен и на други дати след предварителна уговорка

Цена

70лв

Цената включва

Профисионален планински водач

Организаторски услуги

Цената не включва

Транспорт до началната точка

Нощувка (25лв)

Храна и напитки

Планинска застраховка

Необходима екипировка

Туристически обувки

Подходящи дрехи

Раница

Водоустойчиво яке

Щеки

Шише за вода

Шапка

Слънцезащитен крем

Храна и напитки

*очаквайте допълнителна връзка с водача относно екипировката

Запишете се за екскурзия