• Червената стена

резерват Червената стена

  • Трудност: лесен

  • Дати: 06.06-07.06.2020

  • Начална точка: село Бачково

Червената стена стена е най-големият биосферен резерват в България. Разположен е на Добростанския рид в Западните Родопи. На територията му  са установени 645 вида висши растения, като 38 от тях са включени в Червената книга на България. Една част от тези редки видове са и местни ендемити. Сред тях са родопското лале, родопска съсънка, родопски лен, персийска морина, маслиновидно вълче лико, тис и много други. Освен безбройните растения в района могат да се видят и множество редки птици, влечуги и бозайници. Резервата носи името на масивния връх Червената стена, от който се откриват поразителни гледки към Тракийската низина, Пловдив, Асеновград и Родопите. По време на нашите преходи ще минем през голяма част от територията на резервата, като по пътя ще срещнем високи водопади, скални параклиси, спиращи дъха гледки и множество редки растения. 

Ден 1:

Сутринта се събираме на паркинга в центъра на село Бачково. Пеша се отправяме към емблематичния Бачковски манастир, а оттам потегляме нагоре в гората към водопадите над него. След кратка фото-спирка продължаваме нагоре към аязмото и скалните манастири, в които по време на робството монасите са крили ценни артефакти и чудотворната икона на Света Богородица. Ще имаме възможност да ги разгледаме преди да се отправим още по-навътре в гората. Вече сме дълбоко в територията на резервата и пред на се открива невероятното царство на дивата природа. Заобиколени сме от безбройни видове дървета, храсти и цветчета, на фона симфонията от птичи песни в гората. След няколко часов преход и обстоен преглед на всички тези естествени богатства достигаме до първите следи от цивилизация. Приятен асфалтов път, който след около час ще ни одведе до китното  село Добростан. Там се намира къщата за гости, в която ще се настаним и забавляваме през нощта. 

  • Разстояние: 11,9км
  • Денивелация(+): 1137м
  • Време: 7-8 часа

Ден 2:

 Сутринта след закуска, пием на бързо по едно кафе и отново потегляме. Същият път, който ни доведе в селото ни води отново в гората, но сега поемаме в посока връх Червената стена. По пътя продължаваме да се любуваме на природното богатство на района. Достигаме върха, той е наречен така, защото по залез слънцето огрява отвесната му 500-метрова стена и я оцветява в червено. Оттам ще видим изумителни гледки към Тракия и Родопа. Правим разбира се по няколко снимки за доказателство и продължаваме напред. Скоро се отклоняваме от главната пътека, за да навлезем отново в сърцето на резервата. Красивите гледки и приятните срещи с редките представители на флората и фауната в България не спират да ни радват през цялото време на иначе стръмното спускане надолу. Времето минава неусетно и ние скоро до озоваваме до познатото аязмо. Пием за последно от лековитата вода и продължаваме надолу към манастира и паркинга, където са колите ни. Тук се разделяме с усмивки и множество нови познания върху дивия свят на България

  • Разстояние: 14,3км
  • Денивелация(+): 610м 
  • Време: 7-8 часа

*Записване и повече информация на телефон: 0888017628 или от формата по-долу 🙂

*Водача запазва правото си да прави промени в програмата с цел запазване на сигурността и здравето на участниците

*При по-малко от 6 участника проявата се отменя, като записалите се ще бъдат уведомени до 7 дни преди началото

*При наличие на повече от 5 участника, маршрута може да бъде проведен и на други дати след предварителна уговорка

Цена

60лв

Цената включва

Профисионален планински водач

Организаторски услуги

Цената не включва

Транспорт до началната точка

Храна и напитки

Планинска застраховка

Нощувка (20лв)

Необходима екипировка

Удобни обувки

Подходящи дрехи

Раница

Дъждобран или водоустойчиво яке

Щеки (незадължително)

Шише за вода

Храна и напитки (за прехода и вечерта)

*очаквайте допълнителна връзка с водача относно екипировката

Запишете се за екскурзия