• Е4 - България

  15 дни – 5 планини

Е4 – България

 • Трудност: труден

 • Дати: 25.07-08.08.2020

 • Начална точка: Драгалевци, София

Е4 е един от емблематичните европейски пешеходни маршрути като част от него минава през България. 240 км единствено по планински пътеки и пътища. Маршрутът прекосява общо 5 планини, две от които са най-високите в страната. Започва от столицата София и завършва на границата с Гърция.

Това пътуване не е за всеки. То е изморително, трудно и рисковано. Истинско изпитание за тялото и духа. Обаче наградата си заслужава и оправдава всички усилия. По пътя ще срещнем безкрайното разнообразие на българските планини. Обширни зелени гори, горски поляни покрити с цветя, буйни реки и водопади, високи и страшни върхове, остри скали, бездънни пропасти, красиви долини, кристални ледникови езера, мистични пещери и множество растения и животни. Едно истинско потапяне в дивия свят на България, в компанията на прекрасни хора, споделящи същата страст. Ще вървим заедно, ще се борим, ще си помагаме, ще общуваме и купонясваме нощем. 15 дни от хижа на хижа. 15 дни, в които ще забравим за проблемите на градския свят. 15 дни на свободния дух, 15 дни в които просто ще живеем.

Ден 1:

Събота в 16:00 всички се събираме в столичния квартал Драгалевци, откъдето започва нашето приключение. След кратък преход за 3 часа ще стигнем хижа Алеко, където ще се настаним, ще подготвим всичко необходимо и ще обсъдим плана за следващите дни.

 • Разстояние: 7км
 • Денивелация(+): 1100м
 • Време: 3ч

Ден 2:

На втория ден започва нашето същинско приключение. Ще се отправим към първенеца на Витоша, Черни връх (2290м). От него ще поемем по планинското било към друг от високите върхове на планината, връх Ярловски купен (2173м). По пътя ще минем през красивите поляни на Витошкото плато и ще видим изворите на една от най-значимите реки в България- река Струма. След връх Ярловски купен започва стръмно спускане от южната страна на планината към мястото ни за нощувка- заслон Смильо. Тъй като в него места за спане няма, ние ще спим в подготвения за нас лагер  на поляните пред заслона.

 • Разстояние: 15км
 • Денивелация(+): 603м
 • Време: 7ч

Ден 3:

През третия ден предстои най-дългият от всички преходи, този през планината Верила. Тя е единствената под 2000м от всички през които ще минем, но пък крие безброй загадъчни красоти. Гъстите и разнородни гори и обширните планински поляни са истински рай за дивите растения. Ще срещнем всякакви цветчета, храсти и дървета. Множество прекрасни гледки ще ни следват през целия ден по време на дългия преход. Накрая ще стигнем до село Клисура, намиращо се на границата между Верила и Рила планина. Там ще се настаним в къща за гости и ще се подготвим за следващия преход.

 •  Разстояние : 28,9км
 • Денивелация(+): 796м
 • Време: 9ч

Ден 4:

През този ден ще навлезем дълбоко в най-високата планина на Балканите, Рила. В началото обаче ще я видим в една друга светлина. Всички сме свикнали да си я представяме с нейния алпийски характер…високи и стръмни върхове, скалисти била и ледникови езера. В четвъртия си ден от маршрута Е4 ще минем през една различна част на Рила. Покрита с гъсти иглолистни гори, само от време на време се показва по някоя гледка към високата част на планината, със заплашителните си скалисти върхове. Е, утре ще бъдем там…В днешния ден ще видим скалното образувание “Обесен камък”. В него има съвсем тясна дупка. Легендата гласи, че ако минеш през нея ще ти бъдат опростени всички грехове. Добра възможност! Скоро след него ще стигнем до хижа Ловна, приятно и уютно местенце, на което ще спрем за по чай. След това ни чака още два часа изкачване до хижа Рилски езера, която е разположена на едно от най-емблематичните за България места, 7-те Рилски езера, именно тук ще нощуваме.

 • Разстояние: 16,1км
 • Денивелация(+): 986м
 • Време: 7ч

Ден 5:

През петия ден тръгваме рано. Чака ни един доста труден преход. Сутринта ще минем край езерата и ще започнем стръмното изкачване към билото, за да тръгнем към един от най-красивите, но и трудни за ходене дялове на Рила, Мальовишкият. Ще се движим по скалистото било на височина около 2600м. По пътя ще минем през два върха, преди да стигнем до първенеца на тази част връх Мальовица (2729м). Той е един от символите на българското планинарство и алпинизъм, а гледките от скалистите му стени са зашеметяващи. След като им се насладим, ще поемем надолу през красивото Еленино езеро към хижа Мальовица. Там ще се настаним и отдадем на заслужена почивка след тежкия преход.

 • Разстояние: 14,9км
 • Денивелация(+): 1090
 • Време: 8ч

Ден 6:

Днес отново ни очаква дълго ходене през самото сърце на Рила. От хижа Мальовица ще се отправим към легендарното Страшно езеро. Ще се порадваме на приказната гледка около него и заобикалящите го върхове, преди да продължим напред към заслон Кобилино бранище, който се намира в центъра на планината. Чувството е сякаш си в друг свят, различен от този, в който си живял досега. След заслона пътят ни продължава през два върха- Водни чал(2683м) и Маринковица(2536м). От тях е време да се спуснем към райското кътче около циркуса на Рибни езера. Покритите с цветя зелени поляни, които ограждат езерата, придават чувство на спокойствие и хармония. Там се намира и едноименната хижа, в която ще се настаним за нощта.

 • Разстояние: 18,1км
 • Денивелация(+): 1386м
 • Време: 9ч

Ден 7:

Ден 7 започва обещаващо…300м денивелация в първия час до седловината между връх Кьоравица(2612м) и връх Малък Мермер(2586м). От там продължаваме с изкачването към скалистите зъбери на Павлев връх(2667м). След него пътят ни води само по стръмното планинско било на югоизток. Гледките във всички посоки са невероятни. Един след друг се редуват няколко върха, първи е Караалница(2716м), следва Аладжа слап(2683м), а накрая ще минем и през масивния Ангелов връх(2641м). След него пътеката свива рязко надолу и ни отвежда до уютната хижа Македония…време е за почивка.

 • Разстояние: 11,2км
 • Денивелация(+): 988м
 • Време: 7ч

Ден 8:

Това е последният ни ден в Рила и планината става по- мека и благосклонна. Стръмните скалисти склонове постепенно преливат в зелени заоблени била, по които ще се движим, спускайки се плавно надолу. След връх Капатник(2170м), започва доста по-стръмно спускане сред гъсти зелени гори по най-южното разклонение на планината. Пътеката ни отвежда до седловината Предела, намираща се на границата между двете най-високи планини в България, Рила и Пирин. Там е разположена и хижа Предела, където ще се настаним. Тук ще се срещнем и подкрепящия ни транспорт, който носи част от багажа ни.

 •  Разстояние: 13,5км
 • Денивелация(+): 751м
 • Време: 6ч

Ден 9:

Много от туристите минали Е4 смятат прехода през този ден за скучен. Е, има нещо вярно, поне в началото. Налага се да вървим първите 2 часа по асфалтов път през седловината. След това обаче става приятно. Пътят ни води през иглоситната гора на резерват Баюви дупки, нагоре към подножието на масивния Даутов връх(2597м) и местността Ушиците. След тях започва леко спускане към местността Конарнико, или както още я наричат Омагьосаната земя. След това отново навлезли в гората се отправяме към хижа Яворов. Там ще се отдадем на почивка, която определено ще ни е нужна, след като знаем какво следва утре.

 • Разстояние: 16,4км
 • Денивелация(+): 1480м
 • Време: 7ч

Ден 10

Тази сутрин ставаме много рано. Очаква ни най-тежкият от всички преходи в програмата. Не толкова заради разстоянието или денивелацията, а заради терена. Високи скалисти върхове и отвесни пропасти във всички посоки. От хижа Яворов през циркуса на връх Разложки суходол се изкачваме на седловината между него и връх Албутин. Вече сме на легендарното мраморно било на Пирин. Усещането на това  място е трудно за описание. Някаква смесица от възхищение и страх. Тръгваме нагоре към първия от поредицата върхове- връх Разложки суходол(2728м). След него продължаваме по тесния хребет към други два върха- Баюви дупки(2821м) и Бански суходол(2886м). Гледките навсякъде са поразителни. Ходим преценяйки внимателно всяка крачка върху мраморните скали, защо от двете ни страни са надвиснали огромни пропасти. След връх Бански суходол следва най-тясната и страховита част, скалният гребен Кончето. Нарича се така, защото някои хора, които се страхуват да го минат ходейки, го възсядат като кон. С помощта на нашия водач и осигурителните съоръжения, ние ще го минем безпроблемно. След него ще подсечем връх Кутело(2908м), за да се отправим към първенеца на Пирин, връх Вихрен(2914м). Чувството да бъдеш върху него е възхитително, но за съжаление ние ще направим само кратка почивка, защото ни чака изморително спускане до хижа Вихрен. Когато стигнем хижата, ще може да се отдадем на заслужена почивка, горди от постигнато през деня.

 • Разстояние: 13,1км
 • Денивелация(+): 1616м
 • Време: 10ч

Ден 11:

След изморителния 10-ти ден, предстои още един, който с нищо не му отстъпва. 🙂 Ще тръгнем през долината на река Бъндерица към Бъндеришкия циркус. Ще минем през няколко прекрасни езера, преди да се изкачим на планинското било между върховете Бъндеришки чукар и Василашки чукар. От там само по скалистото било ни очаква доста път, който обаче ще бъде съпроводен от величествени гледки през цялото време. Ще минем през няколко върха преди да се озовем пред загадъчното Тевно езеро. От другата му страна се намира и заслонът, в който ще спим. Той е един от най-труднодостъпните в България, но пък и с най-хубавата гледка, тази към връх Каменица.

 • Разстояние: 10,8км
 • Денивелация(+): 1056м
 • Време: 8ч

Ден 12:

Днес леко ще се отклоним от маршрута на Е4, за да отдадем заслуженото на връх Каменица(2824м), през който той не минава. В началото тръгваме по нормалния път до Краледворска порта, откъдето поемаме по скалния ръб на на югозапад към връх Малка Каменица(2675м). След него продължаваме по ръба обсипан с камъни, за да достигнем гордата Каменица. Гледките от скалните и отвеси са впечатляващи. След като им се насладим слизаме от другата страна на върха през Маленко езеро и отново се сливаме с главната пътека на Е4. Оттам ни остава лек преход до хижа Пирин. Тук е и времето да се сбогуваме с алпийската част на планината, защото следващите дни, ще навлезем в зелените гори на Южен Пирин.

 • Разстояние: 9,8км
 • Денивелация(+): 483м
 • Време: 7ч

Ден 13:

13-ти ден…почти не остана. Чак се чудиш как си стигнал до тук. Толкова сме свикнали с умората и болката в краката, че вече не ни прави впечатление и остава само насладата от последните дни. След приятен горски преход се озоваваме в подножието на връх Ореляк. По принцип маршрута не минава оттам, но пък както вече казахме няма да го следваме като слепци, а и още малко хубави гледки не са излишни. От Ореляк поемаме надолу по пътя, право към хижа Попови ливади.

 • Разстояние: 23,4км
 • Денивелация(+): 1222м
 • Време: 8ч

Ден 14:

Това е последният ни ден в Пирин. Вървим през гората и разговаряме за всякакви неща. След 14 дни по такива места, имаш чувство, че познаваш хората, с които ходиш от векове. Нормално е, планината сближава. Неусетно, пътят ни отвежда до разклон. Ще се отбием за момент, за да се качим на връх св.Петър, откъдето има прекрасна гледка към Славянка(последната планина по пътя). След това продължаваме спускането към Парилската седловина и хижа Славянка. Време за почивка и последен напън следващия ден.

 • Разстояние: 20,8км
 • Денивелация(+): 700м
 • Време: 6ч

Ден 15:

Трудно е за вярване, но ето че сме тук. Остава последно изморително изкачване към билото на Славянка. Наричат я Южната красавица…има защо! Освен това през комунистическия режим в България, тя е гранична зона и достъпът до нея е забранен. Това прави Славянка дива и непозната. След стръмно изкачване достигаме до първия връх на 2000м- Царев връх(2183м). Оттам по билото гледките в двете посоки са поразителни. На север България, а на юг Гърция. Ние вървим точно по границата. Неусетно се озоваваме на Гоцев връх(2212м). Тук е времето да отворим бутилката с шампанско и да отпразнуваме успешното преминаване на Е4 в България. Наистина успяхме! 260км за 15 дни, през най-трудните планини в страната. След това пътуване, спокойно може да кажем, че познаваме голяма част от това райско кътче на Балканите. След наздравицата и множеството снимки е време да слезем от Славянка, където автобуса ще ни вземе и откара в София. Там ще си организираме празнична вечеря в чест на постигнатото. Тук се разделят нашите пътища. Всеки поема по своя път, горд, уморен и щастлив…намерил приятели за цял живот.

 • Разстояние: 17,6км
 • Денивелация(+): 1571м
 • Време: 8ч

*Записване и повече информация на телефон: 0888017628 или от формата по-долу 🙂

*Подкрепящ транспорт ще носи част от багажа ни до 3 опорни точки по пътя. През останалото време, ще носим всичко необходимо в раниците. 

*Водача запазва правото си да прави промени в програмата с цел запазване на сигурността и здравето на участниците

*При по-малко от 5 участника проявата се отменя, като записалите се ще бъдат уведомени до 20 дни преди началото

*При наличие на повече от 5 участника, маршрута може да бъде проведен и на други дати след предварителна уговорка

*Показините по-долу снимки от маршрута са предоставени от bulgarian-photography.com, за което сърдечно им благодарим! 

Цена

890лв

ранни записвания

Цената включва

Профисионален планински водач

Организаторски услуги

Подкрепящ транспорт

Бивачна екипировка

Цената не включва

Транспорт до началната точка

Нощувки (250лв)

Храна и напитки

Планинска застраховка

Необходима екипировка

Туристически обувки

Подходящи дрехи

Раница

Дъждобран или водоустойчиво яке

Щеки

Шише за вода

Шапка

Слънцезащитен крем

Слънчеви очила

*очаквайте допълнителна връзка с водача относно екипировката

Запишете се oт тук