• Експедиция "Родопи"

  5 дни

Експедиция Родопи

 • Трудност: средна

 • Дати: 05.08-09.08.2020

 • Начална точка: град Девин

Родопите, най-обширната планина в България. Място на дива природа, история и култура. Планина със своя специална енергия и магия. Планина криеща в дълбините си толкова много разнообразни лица. Никой не твърди, че познава Родопите напълно, защото тя е необятна. Елате с нас на 5-дневна пешеходна експедиция, в която ще ви отведем до някои от най-значимите места в планината. Ще минем през вековни зелени гори, планински ливади, малки поточета и буйни реки, скалисти каньони, дълбоки пещери, водопади, високи върхове и незабравими гледки. Ще видим животни, села и хора…хора, каквито няма да срещнете никъде другаде. Всяка вечер ще заспиваме в родопския уют, а сутрин ще се будим със свежестта на горите. Едно истинско приключение в самото сърце на Родопа. 

Ден 1: 

Сутринта спираме колите си край град Девин на паркинг преди началото на екопътека “Стуилица”. Оттук започва нашето 5 дневно пешеходно приключение. Отправяме се нагоре в гората към впечатляващия водопад Самодивско пръскало. Правим по няколко снимки на падащата от 70м вода и продължаваме своя път към крепостта “Кавурското кале”, откъдето се откриват впечатляващи гледки. След кратка почивка отново тръгваме на път към втори висок водопад – Мечото пръскало. Местните легенди разказват, че мечките обичали да се къпят под него, откъдето идва и името му…е, дано да не прекъснем нечия баня. 🙂 Нашата пътека продължава нагоре по гористото било и ни отвежда до панорамната местност “Чакалото”. Още час път и достигаме до мястото ни за нощувка – хижа Орфей. Тук скрити сред вековните гори ще се отдадем на заслужена почивка. 

 • Разстояние:12,5км
 • Денивелация(+): 1145м
 • Време: 7ч

Ден 2: 

Тази сутрин започваме със спускане по стръмното дефиле на река Кастраклийска през едноименния резерват Кастракли. Той е създаден, за да запази невероятното разнообразие от растителни видове, което се среща в региона. Дефилето ни отвежда в малкото селце Тешел. От него продължаваме първо по пътя, а после по стръмна пътека към билото на скалистия каньон Буйновско ждрело. Ще разгледаме красивите гледки от върха му, включително и панорамната площадка “Орлово око”. Следва спускане до кацналото върху планината село Ягодина, където ще обядваме. Оттук се отправяме към друг впечатляващ скалист каньон, Триградското ждрело. Ще спираме на площадки сред скалите, които се извисяват на стотици метри височина. След като се насладим на величествените гледки, ще се спуснем по стръмна пътека към хижа Триградски скали, в която ще се настаним тази нощ. Преди вечеря за ненаситните остава време за посещение и на легендарната пещера Дяволско гърло.  

 • Разстояние: 20,4км
 • Денивелация(+): 1302м
 • Време: 9ч

Ден 3:

Днес ни предстои изтощителен, но за сметка на това много вълнуващ ден. Рано сутринта тръгваме от хижата към близкото село Триград, а оттам нагоре по красива и панорамна пътека към местността Чаирски езера. След като се порадваме на хармонията и спокойствието около езерата, прехвърляме билото и се спускаме към приказното село Мугла. След кратка почивка е време отново да тръгнем нагоре към най-високата част на Родопите, ридът Мурсалица. Пътеката ни минава през няколко водопада и множество страхотни гледки. В края на деня тя ни отвежда до хижа Ледницата. Тук в прегръдката на планината ще прекараме нощта. 

 • Разстояние: 21,1км
 • Денивелация(+): 1577м
 • Време: 9ч

Ден 4:

Събуждането на това място е наистина прекрасно. Пием кафето си сред родопската свежест, заобиколени от тишина и невероятна природа. Време е обаче отново да тръгнем на поход. Подсичаме връх Орфей, за който ще се върнем по-късно, и се отправяме на югоизток по билото към най-високия връх в Родопите, връх Голям Перелик(2190м). Тук е разположена военна база, затова отстрани ще се порадваме на невероятните гледки, които се откриват тук. След кратка почивка тръгваме на обратно към връх Орфей(2188м), или както още го наричат връх Карлъка. Той е вторият по височина в планината, но много хора твърдят, че гледките от него са най-впечатляващите. Е, наистина си ги бива. Ще оставим раниците и ще се настаним удобно в очакване на залеза и приказните цветни картини, които рисува слънцето с последните си лъчи. Връщаме се отново в хижа Ледницата. Време е за бира и забавления. 

 • Разстояние: 14,8км
 • Денивелация(+): 951м
 • Време: 7ч

Ден 5: 

След закуската и кафето, стягаме раниците и тръгваме на път. Отново по билото на Мурсалица, но този път в обратна посока. Скоро пред нас се изпречва първият връх за деня – Чаева чука(1922m). След като го изкачим, продължаваме напред по рида сред тучните зелени поляни. Гледките около нас са поразителни. Минаваме през още един връх – Кърмилята(1819м). Малко след като го подминем започваме да се спускаме надолу сред иглолистните гори. Пътеката ни отвежда до девинския квартал Настан. Тук е време да се разделим, както подобава на такова приключение…с по бира и родопски специалитети в местната механа. 

 • Разстояние: 18км
 • Денивелация(+): 592м
 • Време: 7ч

*Записване и повече информация на телефон: 0888017628 или от формата по-долу 🙂

*Водача запазва правото си да прави промени в програмата с цел запазване на сигурността и здравето на участниците

*При по-малко от 6 участника проявата се отменя, като записалите се ще бъдат уведомени до 10 дни преди началото. Максимален брой на групата 10 човека.

*При наличие на повече от 5 участника, маршрута може да бъде проведен и на други дати след предварителна уговорка

Цена

180лв

Цената включва

Профисионален планински водач

Организаторски услуги

Цената не включва

Транспорт до началната точка

Нощувки(60лв)

Храна и напитки

Планинска застраховка

Необходима екипировка

Туристически обувки

Подходящи дрехи

Раница

Дъждобран или водоустойчиво яке

Щеки(незадължително)

Шише за вода

Шапка

Слънцезащитен крем

Храна и напитки

*очаквайте допълнителна връзка с водача относно екипировката

Запишете се oт тук