• Източни Родопи

    Родопски авантюри

Източни Родопи

  • Трудност: лесен

  • Дати: 05.09-07.09.2020

  • Начална точка: село Звезделина

Когато кажем Родопи, всички си представяме идилията на високите заоблени била, покрити с вековни иглолистни гори. Наистина прекрасно място, но Родопа не се изчерпва с това. На изток има един отделен географски дял от планината, който наричаме Източни Родопи. Той е много различен от по-популярната западна част. Въпреки по-ниската надморска височина, той се характеризира със стръмни и насечени скалисти била, от които се откриват внушителни гледки. Реките и язовирите,които пълзят между склоновете на планината, образуват безкрайно красиви заливи и меандри. Още в далечни времена тази планина е изключително важна за хората. По нейните скалисти ръбове те правят безбройни светилища,осеяни с характерните за района трапецовидни ниши. Буквално на всеки завой на реката има следи от крепостите, пазещи древния път от Азия към Европа. Днес обаче голяма част  от района е потънал в забрава. Това е съхранило автентичния вид на планината и селищата, както и редки екосистеми. Елате с нас и се потопете в едно наистина различно пътешествие сред красива природа, древна история и неподправена култура.

Ден 1:

Сутринта се чакаме на брега на язовир Студен кладенец край село Звезделина. Там ще ни чака лодка, която да ни откара до къщата за гости. До нея няма автомобилен път, единствено редки влакове и лодки могат да стигнат до там. Оставяме част от багажа, за да не ни тежи, хапваме по нещо и се отправяме нагоре между скалите към защитената местност „Средна Арда“. Пътят не е лесен, но с помощта на водача ни, бързо се справяме с предизвикателствата и потъваме в каменния свят на резервата. Скалните форми са от всякакъв тип, наподобяващи животни, гъби, дървета, арки, мостове и още куп други творения на собственото ни въображение. По пътя ще срещнем още красив водопад, тракийски светилища, а накрая ще стигнем до пещерата на легендарния разбойник Топал Кадир. От високите скали гледките към язовира и околната долина са завладяващи. Ако времето позволява, ще се настаним на тях, за да посрещнем последните слънчеви лъчи. Време е да слезем от другата страна на масива, където ще бъде нашата лодка, за да ни прибере обратно в къщата за гости. Там, край брега на язовира, ни чака вкусна вечеря от различни родопски деликатеси.

Ден 2:

След като закусим и пием кафе е време отново да се качим на лодката. Тя ще ни закара до подножието на скалите върху които се намира крепостта Моняк. Вместо към нея, се отправяме към село Лисиците. Селото е известно с това, че до него може да се стигне само през дълъг въжен мост. След като го разгледаме, ще продължим нагоре по пътеката, която води към скалите над селото. Там е разположено друго емблематичното скално светилище – Чит кая. Над него се намират и останките от едноименната тракийска крепост. Слизаме от другата страна на платото, където ще направим почивка за обяд с поразителна гледка към един от най-красивите меандри на язовира. Минаваме отново по моста и започваме стръмното изкачване към крепостта Моняк. По пътя ще минем през древен скален некропол, в който древните траки са погребвали своите аристократи. Когато се качим на върха, ще осъзнаем, че всяко усилие си е заслужавало. След като разгледаме крепостта и впечатляващите панорами, откриващи се от нея, се връщаме долу до язовира, където ни чака познатата лодка, за да ни прибере обратно в къщата. Време е за бира и забавления!

Ден 3:

Тази сутрин събираме своя багаж и се качваме на лодката. С нея отиваме от другата страна на язовира, където са колите ни. Качваме се на тях и тръгваме по пътя към хижа Боровица. След нея започва стръмна пътека нагоре, която ни отвежда до пещера Утробата. Тя представлява естествен скален отвор с формата на женски полов орган. Била е важно древно светилище на Богинята майка Земя. Влизайки в нея, веднага ще усетим особената енергия на мястото. Когато и се насладим, тръгваме отново на поход. За разлика от повечето туристи, ние няма да се върнем по същия път. Вместо това се отправяме в обратна посока по приятна пътека сред скалите. Скоро тя се губи в боровата гора на отсрещния хребет, за да ни отведе до място наречено – Райски изглед. Името му не е случайно, пред нас се открива неповторима панорама към язовир Кърджали, меандрите на река Арда и заобикалящите ги възвишения. Мястото е поразително! След него продължаваме надолу по пътеката, която ще ни изведе съвсем близо до хижа Боровица. Тук е време да се разделим с усмивка и пожелания за още много незабравими приключения.

*Записване и повече информация на телефон: 0888017628 или от формата по-долу 🙂

*Водача запазва правото си да прави промени в програмата с цел запазване на сигурността и здравето на участниците

*При по-малко от 6 участника проявата се отменя, като записалите се ще бъдат уведомени до 10 дни преди началото. Максимален брой участници 10 човека

*При наличие на повече от 5 участника, маршрута може да бъде проведен и на други дати след предварителна уговорка

Цена

90лв

Цената включва

Професионален планински водач

Организаторски услуги

Цената не включва

Нощувки (30лв)

Транспорт с лодка(15лв)

Транспорт до началната точка

Храна и напитки

Планинска застраховка

Необходима екипировка

Туристически обувки

Подходящи дрехи

Раница

Дъждобран или водоустойчиво яке

Щеки (незадължително)

Шише за вода

Шапка

Слънцезащитен крем

Храна и напитки (за прехода)

*очаквайте допълнителна връзка с водача относно екипировката

Запишете се от тук