• Източни Родопи

    Родопски авантюри

Източни Родопи

  • Трудност: средна

  • Дати: 24.09-26.09.2021

  • Начална точка: село Широко поле

Източните Родопи са отделен географски дял, много различен от по-популярната западна част на планината. Въпреки по-ниската надморска височина, той се характеризира със стръмни и насечени скалисти била, от които се откриват внушителни гледки. Реките и язовирите,които пълзят между планинските склонове, образуват безкрайно красиви заливи и меандри. Още в далечни времена тази планина е изключително важна за хората. По нейните скалисти ръбове те правят безбройни светилища,осеяни с характерните за района трапецовидни ниши. Буквално на всеки завой на реката има следи от крепостите, пазещи древния път от Азия към Европа. Днес обаче голяма част  от района е потънал в забрава. Това е съхранило автентичния вид на планината и селищата, както и редки екосистеми. Елате с нас и се потопете в едно наистина различно пътешествие сред красива природа, древна история и неподправена култура.

Ден 1:

Сутринта се чакаме на брега на язовир Студен кладенец край село Широко поле. Там ще ни чака лодка, която да ни откара до къщата за гости. До нея няма автомобилен път, единствено редки влакове и лодки могат да стигнат до там. Оставяме част от багажа, за да не ни тежи, хапваме по нещо и се отправяме нагоре между скалите към защитената местност „Средна Арда“. Пътят не е лесен, но с помощта на водача ни, бързо се справяме с предизвикателствата и потъваме в каменния свят на резервата. Скалните форми са от всякакъв тип, наподобяващи животни, гъби, дървета, арки, мостове и още куп други творения на собственото ни въображение. По пътя ще срещнем още красив водопад, тракийски светилища, а накрая ще стигнем до пещерата на легендарния разбойник Топал Кадир. От високите скали гледките към язовира и околната долина са завладяващи. Ако времето позволява, ще се настаним на тях, за да посрещнем последните слънчеви лъчи. Време е да слезем от другата страна на масива, където ще бъде нашата лодка, за да ни прибере обратно в къщата за гости. Там, край брега на язовира, ни чака вкусна вечеря от различни родопски деликатеси.

Ден 2:

Тази сутрин започва със закуска и кафе на брега. След тях е време отново да се качим на лодката. Тя ще ни закара до подножието на скалите върху които се намира крепостта Моняк. Вместо към нея, се отправяме към село Лисиците. Селото е известно с това, че до него може да се стигне само през дълъг въжен мост. След като го разгледаме, ще продължим нагоре по пътеката, която води към скалите над селото. Там е разположено друго емблематичното скално светилище – Чит кая. Върху необикновените скални форми са издълбани множество трапецовидни ниши. Над него се намират и останките от едноименната тракийска крепост. Слизаме от другата страна на платото, където ще направим почивка за обяд с поразителна гледка към един от най-красивите меандри на язовира. Минаваме отново по моста и започваме стръмното изкачване към крепостта Моняк. По пътя ще минем през древен скален некропол, в който древните траки са погребвали своите аристократи. Когато се качим на върха, ще осъзнаем, че всяко усилие си е заслужавало. Панорамите, които се откриват от там са просто невероятни .След като им се насладим, се връщаме обратно до язовира и село Широко поле, където са колите ни. Качваме се на тях и потегляме към хижа Нановица, разположена в центъра на прочутата Нановишка калдера.

Ден 3:

След закуска се качваме на колите и отново тръгваме на път. Първата ни цел за деня е скалното светилище Татул. То е едно от най-важните в древността, а мнозина смятат, че там е гроба на Орфей. След като го разгледаме, продължаваме към следващата ни спирка Адам кая и Казаните. Спираме колите край село Равен и започваме стръмно спускане надолу към река Казан дере. Тя е издълбала два впечатляващи скални каньона, които местните наричат Големия и Малкия Казан. Край тях е разположено и образуванието Адам кая, което поразително наподобява човешка фигура. Цялата местност е била свещен комплекс и на много места личат трапецовидни ниши и шарапани. Изкачваме се отново до колите, за се отправим към изоставената махала Коза и Вкаменената гора. Спираме край пътя и поемаме по билото към махалата. Руините на каменните къщи ни навяват усещане за забрава. След като ги разгледаме се спускаме към дерето на реката, в чийто каньон е се намира Вкаменената гора. Ще минем през цялата труднопроходима пътека, за да разгледаме вкаменените стволове на дърветата и да се върнем до изходната ни точка. Следва нов трансфер с колите до последната забележителност за деня – светилището Харман кая. То е едно от най-впечатляващите в цяла България, а от върха му се откриват поразителни гледки. Ще останем известно време тук, за да се насладим на магията на мястото, преди да се върнем до колите. Време е да се разделим, заредени с енергия от всички прекрасни места, които видяхме през тези дни!

*Записване и повече информация на телефон: 0888017628 или от формата по-долу 🙂

*Водача запазва правото си да прави промени в програмата с цел запазване на сигурността и здравето на участниците

*При по-малко от 6 участника проявата се отменя, като записалите се ще бъдат уведомени до 10 дни преди началото. Максимален брой участници 12 човека

*При наличие на повече от 5 участника, маршрута може да бъде проведен и на други дати след предварителна уговорка

Цена

100лв

Цената включва

Професионален планински водач

Организаторски услуги

Цената не включва

Нощувки (30лв)

Транспорт с лодка(15лв)

Транспорт до началната точка

Храна и напитки

Планинска застраховка

Необходима екипировка

Туристически обувки

Подходящи дрехи

Раница

Дъждобран или водоустойчиво яке

Щеки (незадължително)

Шише за вода

Шапка

Слънцезащитен крем

Храна и напитки (за прехода)

*очаквайте допълнителна връзка с водача относно екипировката

Запишете се от тук