• Източни Родопи

    Родопски авантюри

Източни Родопи

  • Трудност: лесен

  • Дати: 29.02-03.03.2020

  • Начална точка: село Широко поле

Когато кажем Родопи, всички си представяме идилията на високите заоблени била, покрити с вековни иглолистни гори. Наистина прекрасно място, но Родопа не се изчерпва с това. На изток има един отделен географски дял от планината, който наричаме Източни Родопи. Той е много различен от по-популярната западна част. Въпреки по-ниската надморска височина, той се характеризира със стръмни и насечени скалисти била, от които се откриват внушителни гледки. Реките и язовирите,които пълзят между склоновете на планината, образуват безкрайно красиви заливи и меандри. Още в далечни времена тази планина е изключително важна за хората. По нейните скалисти ръбове те правят безбройни светилища,осеяни с характерните за района трапецовидни ниши. Буквално на всеки завой на реката има следи от крепостите, пазещи древния път от Азия към Европа. Днес обаче голяма част  от района е потънал в забрава. Това е съхранило автентичния вид на планината и селищата, както и редки екосистеми. Елате с нас и се потопете в едно наистина различно пътешествие сред красива природа, древна история и неподправена култура.

Ден 1:

Сутринта се чакаме на брега на язовир Студен кладенец край село Широко поле. Там ще ни чака лодка, която да ни откара до къщата за гости. До нея няма автомобилен път, единствено редки влакове и лодки могат да стигнат до там. Оставяме част от багажа, за да не ни тежи, хапваме по нещо и се отправяме нагоре между скалите към защитената местност „Средна Арда“. Пътят не е лесен, но с помощта на водача ни, бързо се справяме с предизвикателствата и потъваме в каменния свят на резервата. Скалните форми са от всякакъв тип, наподобяващи мостове, гъби, дървета и още доста неща в зависимост от собственото ни въображение. По пътя ще минем през красив водопад, тракийски светилища, останки от крепости, за да стигнем накрая до пещерата на легендарния разбойник Топал Кадир. От високите скали гледките към язовира и околната долина са завладяващи. Ако времето позволява, ще се настаним на тях, за да посрещнем залеза. Време е да слезем от другата страна на масива, където ще ни чака нашата лодка, за да ни прибере до къщата за гости. Там, край брега на язовира, ни чака вкусна вечеря от различни родопски деликатеси.

Ден 2:

След като закусим и пием кафе е време отново да се качим на лодката. Тя ще ни закара до подножието на скалите върху които се намира крепостта Моняк. Вместо към нея, се отправяме към село Лисиците. Селото е известно с това, че до него може да се стигне само през дълъг въжен мост. След като го разгледаме, ще продължим нагоре по пътеката, която води към скалите над селото. Там е разположено друго емблематично светилище със скални ниши, Чит кая. Там се намират и останките от едноименната тракийска крепост. След кратка фотопауза на скалите и почивка за обяд, тръгваме по обратния път към другия край на язовира. Там започва стръмното изкачване към крепостта Моняк. По пътя ще минем през древен скален некропол, в който древните траки са погребвали своите аристократи. Когато се качим на върха, ще осъзнаем, че всяко усилие си е заслужавало. След като разгледаме крепостта и впечатляващите гледки, откриващи се от нея, се връщаме долу до язовира, където ни чака познатата лодка, за да ни прибере обратно в къщата.

Ден 3:

Сутринта след закуска събираме своя багаж и се качваме на лодката. С нея отиваме от другата страна на язовира, където са колите ни. Качваме се на тях и тръгваме по пътя към хижа Боровица. Тя ще бъде мястото в което ще се настаним идната вечер. Оставяме багажа  и продължаваме пеша нагоре първо по пътя, а след това и по стръмна, но безкрайно красива пътека. Тя ни отвежда до пещера Утробата, която представлява естествен скален отвор във формата на женски полов орган. Била е важно древно светилище на Богинята майка Земя. За да достигнем до нея ще трябва да се изкачим по отвесната скала, използвайки поставената там стълба. Влизайки в нея, веднага ще усетим особената енергия на мястото. Когато и се насладим, тръгваме отново на поход. За разлика от повечето туристи, ние няма да се върнем по същия път. Вместо това се отправяме в обратна посока по приятна пътека сред скалите. Скоро тя се губи в боровата гора на отсрещния хребет и изведнъж ни изкарва на място с поразителна гледка. В краката ни е целият язовир Кърджали и заобикалящите го възвишения. Мястото е поразително! След продължаваме надолу по пътеката, която ще ни изведе съвсем близо до хижа Боровица. Време е за музика и бира! 

Ден 4: 

Днес е 3-ти март. Националния празник на България. С приповдигнато настроение се качваме на лодките под хижата, за да прекосим язовира. Вече сме от другата страна и започваме със стръмното изкачване към крепостта Патмос. Тя е изградена през X век и има ключово значение, разположена на мястото където се сливат р.Арда и р.Боровица. Мястото е изключително обаятелно, затова спираме за кратка почивка и продължаваме напред. Първо пред нас се изправя местния Черни връх. От него във всички посоки има страхотни гледки. Една от тях силно и привлича. Много от хората дошли до тук се връщат, но ние продължаваме към скалистата снага на връх Безвиден, най високият връх в тази местност. По обяд сме на върха, правим няколко снимки с трибагреника, хапваме набързо и е време да си вървим. Слизаме по обратния път до язовира, където ни чакат лодките, за да минем от другата страна. Тук е времето да се разделим, изпълнени със задоволство от многото емоции през изминалите дни.  

*Записване и повече информация на телефон: 0888017628 или от формата по-долу 🙂

*Водача запазва правото си да прави промени в програмата с цел запазване на сигурността и здравето на участниците

*При по-малко от 5 участника проявата се отменя, като записалите се ще бъдат уведомени до 7 дни преди началото

*При наличие на повече от 5 участника, маршрута може да бъде проведен и на други дати след предварителна уговорка

Цена

100лв

Цената включва

Професионален планински водач

Организаторски услуги

Цената не включва

Нощувки (45лв)

Транспорт с лодка(15лв)

Транспорт до началната точка

Храна и напитки

Планинска застраховка

Необходима екипировка

Удобни обувки

Подходящи дрехи

Раница

Дъждобран или водоустойчиво яке

Щеки (незадължително)

Шише за вода

Шапка

Ръкавици

Слънцезащитен крем

Храна и напитки (за прехода)

*очаквайте допълнителна връзка с водача относно екипировката

Запишете се от тук