• Каменица

връх Полежан – заслон Тевно езеро – връх Каменица – връх Джангал

 • Трудност: труден

 • Дати: 04.09-06.09.2021

 • Начална точка: хижа Гоце Делчев

Връх Каменица е един най-впечатляващите, красиви  и предизвикателни върхове в България. Намира се в сърцето на Пирин, което го прави още по-загадъчен и авантюристичен. Нашият маршрут до него продължава три дни и ще мине през още много от емблематичните върхове на планината, като Полежан, Малък Полежан и Джангал. Освен до тях, пътят ще ни отведе до множество ледникови циркуси с кристални езера и бистри реки. През двете нощи ще спим в заслон Тевно езеро, който се намира в самото сърце на Пирин на 2512м надморска височина. Гледката от него към Каменица е поразителна, а чувството е сякаш си изпаднал в друго измерение.

 Ден 1: 

В 9 часа сутринта ще се чакаме на паркинга на хижа Гоце Делчев, откъдето ще се качим на лифта за хижа Безбог. Вече сме високо в планината и е време да започенем своя преход. Тръгваме на югозапад покрай Безбожкото езеро, през стръмната пътека наречена “Душевадката”, която ни отвежда на билото между върховете Безбог и Полежан. Следва ново изкачване до връх Полежан(2852м), който е най-високият гранитен връх в Пирин. Много хора твърдят, че от него се откриват едни от най-впечатляващите гледки в българските планини…наистина си ги бива. След като им се насладим, продължаваме по билото към връх Малък Полежан. Отдясно на нас остават връх Газей и красивото Газейско езеро, а отляво Полежанските езера. Горното полежанско езеро е считано за най-високото в България, макар и да съществува спор относно този факт. След връх Малък Полежан се спускаме към Валявишкия циркус, който се състои от 12 ледникови езера. Оттук ни предстои кратко изкачване до седловината между върховете Момин двор и Валявишки чукар, зад която се намира Тевното езеро и едноименният заслон. Време е да се разположим на пейките пред заслона с бира в ръка и величествената гледка към Каменица. 

 • Разстояние: 8,1км
 • Денивелация(+): 941м
 • Време: 7ч

Ден 2: 

Сутринта след като закусим и пием кафе край езерото и тръгваме отново на път към Дясната Краледворска порта. От нея започва стръмна камениста пътека към първия връх за деня Малка Каменица(2675м). Гледките от него са красиви, но сравнени с тези от по-високия му съсед, остават доста скромни. От тук започва същинското ни изкачване по скалистото било, което ни отвежда до връх Каменица(2822м). Панорамата, която се открива от него е просто главозамайваща. След като се насладим на момента и направим снимки за спомен е време да си ходим. Слизаме от другата страна на върха към Беговишкия превал. От него поемаме по друга пътека, която след плавно изкачване, заобикаляйки няколко езера, ни отвежда до заслона. След като оставим багажа и си починем, ще направим ново кратко изкачване до седловината над езерото, където ще посрешнем залеза. Връщаме се в заслона, за да събираме сили за следващия ден. 

 • Разстояние: 7,3км
 • Денивелация(+): 764м
 • Време: 7ч 

Ден 3:

Тази сутрин се сбогуваме с красивата Каменица, докато пием кафето си. Тръгваме на обратно към седловината под връх Момин двор. Откъдето поемаме по пътеката, която ще ни отведе до подножието на друг емблематичен връх, Дженгал(2730м). Следва стръмно изкачване до върха, където ни очакват още забележителни гледки. След като им се порадваме достатъчно е време да слезем от другата му страна  към Поповоезерния циркус. Тук на брега на Поповото езеро, което е най-голямото и дълбоко езеро в Пирин, ще направим своята почивка за обяд. Следва нов преход до хижа Безбог и лифта, който ще ни свали до колите ни, оставени до хижа Гоце Делчев. Тук пътят ни се разделя до следващите приключения в планината. 🙂 

 • Разстояние: 7км
 • Денивелация(+): 522м
 • Време: 6ч

*Записване и повече информация на телефон: 0888017628 или от формата по-долу 🙂

*Водача запазва правото си да прави промени в програмата с цел запазване на сигурността и здравето на участниците

*При по-малко от 5 участника проявата се отменя, като записалите се ще бъдат уведомени до 10 дни преди началото. Максимален брой на групата 8 човека. 

*При наличие на повече от 5 участника, маршрута може да бъде проведен и на други дати след предварителна уговорка

*Показаните по-долу снимки са предоставени от bulgarian-photography.com, за което сърдечно благодарим!

Цена

120лв

Цената включва

Профeсионален планински водач

Организаторски услуги

Цената не включва

Транспорт до началната точка

Нощувки(30лв)

Лифт(18лв)

Храна и напитки

Планинска застраховка

Необходима екипировка

Туристически обувки

Подходящи дрехи

Раница

Дъждобран или водоустойчиво яке

Щеки

Шише за вода

Слънчеви очила

Шапка

Слънцезащитен крем

Храна и напитки

*очаквайте допълнителна връзка с водача относно екипировката

Запишете се oт тук