• Краище

  Драговски камък-Големи връх-Стража-Любаш

Краище

 • Трудност: средна

 • Дати: 07.11-08.11.2020

 • Начална точка: Драговска махала

Краище – една от най-планинските и диви области на България. Тя включва в себе си над 20 различни планини. Разположени по границите на страната голяма част от тях остават далеч от популярните туристически маршрути. Въпреки това, Краище крие в себе си множество невероятни места, които заслужават да бъдат видени. По време на нашия двудневен тур ще изкачим 4 от най-красивите върхове в Трънския край на областта – Любаш, Драговски камък (Трънския Матерхорн), Стража и Големи връх. По пътя ще видим водопади, скални образувания, ждрела, пещери, автентични селища и куп незабравими гледки. 

Ден 1:

Сутринта оставяме колите си край отбивката за Драговска махала и започваме своето изкачване по южния скалист ръб на връх Драговски камък, известен с прозвището си Трънския Матерхорн. Стръмната скалиста пътека ни води нагоре, съпътствани от множество красиви гледки. След около час сме на върха. Панорамите, които се откриват от него са възхитителни. Правим кратка почивка и поемаме по ръба от другата страна на върха. Стръмното спускане ни отвежда до дивата Бежанска пещера. Пускаме челниците и влизаме вътре. След като я разгледаме е време да продължим своя път. Тясната пътека пресича реката и ни отвежда до красивото Драговско ждрело. Скоро след него достигаме Драговската махала и своите коли. Време е за обяд, след който поемаме към следваща цел за деня – село Ездимирци и Големи връх. Планът отново е същия, качваме върха от едната му страна и слизаме от другата. Приятна горска пътека ни отвежда до билото, където красивите гледки започват да се редуват една след друга. Кулминацията е на върха, където се открива запомняща се панорама. Следва слизане до село Ездимирци, където се качваме на колите си и се отправяме към мястото ни за нощувка. Време е за бира и заслужена почивка. 

 • Разстояние: 8,8км
 • Денивелация(+): 778м
 • Време: 7 часа

Ден 2:

След обилната закуска и кафе, се качваме на колите и поемаме към село Лялинци. Предварително оставяме една кола в село Ребро, за да направим маршрута към Любаш отново кръгов. Но преди него се отправяме към третия връх от поредицата – връх Стража. Каменистата пътека бързо ни отвежда до билото. По него достигаме и до самия връх. Попиваме поредната доза незабравими гледки и започваме стръмно спускане от другата му страна. Там по черен коларски път се отправяме към изходната точка за изкачването на връх Любаш. Правим почивка за обяд и поемаме нагоре през гората. Скоро пътеката ни излиза на оголен скалист ръб с прекрасна гледка. Съпроводени от нея достигаме до върха. Неговата 360-градусова панорама е може би най-впечатляващата от всички досега. Какъв по-добър завършек. Следва ново стръмно слизане от другата страна на върха към село Ребро. С оставената там кола се връщаме за останалите. Тук е време да се разделим, изморени и доволни от всичко, което видяхме. 

 • Разстояние: 11,6км 
 • Денивелация(+): 1002м
 • Време: 8 часа

*Записване и повече информация на телефон: 0888017628 или от формата по-долу 🙂

*Водача запазва правото си да прави промени в програмата с цел запазване на сигурността и здравето на участниците

*При по-малко от 6 участника проявата се отменя, като записалите се ще бъдат уведомени до 7 дни преди началото. Максимален брой участници – 10 човека. 

*При наличие на повече от 5 участника, маршрута може да бъде проведен и на други дати след предварителна уговорка

Цена

60лв

Цената включва

Професионален планински водач

Организаторски услуги

Цената не включва

Транспорт до началната точка

Нощувка(20лв)

Храна и напитки

Застраховка

Необходима екипировка

Туристически обувки

Подходящи дрехи

Раница

Дъждобран или водоустойчиво яке

Щеки

Шише за вода

Шапка

Слънцезащитен крем

Храна и напитки

*очаквайте допълнителна връзка с водача относно екипировката

Запишете се oт тук