• Любаш и Парамунска планина

    Експедиция Краище

връх Любаш – връх Стража

  • Трудност: лесен

  • Дати: 09.01.2021

  • Начална точка: село Ребро

Краище – една от най-планинските и диви области на България. Тя включва в себе си 23 различни планини. Разположени по границите на страната, голяма част от тях остават далеч от популярните туристически маршрути. Въпреки това, Краище крие в себе си множество невероятни места, които заслужават да бъдат видени. Нашите специално подбрани маршрути ще ви отведат до най-интересните и красиви кътчета в региона. Ще се изкачим до първенците на всяка от планините, ще се любуваме на невероятни гледки, ще научим много за историята и културата на местността и ще видим куп забележителности и девствена природа. Включете се в нашите еднодневни преходи и преоткрийте скритите съкровища на Краище. 

Любаш и Парамунска планина 

През днешния преход ще се изкачим до първенците на Любаш и Парамунска планина, съответно връх Любаш(1399м) и връх Стража(1389м). Маршрутът започва от китното селце Ребро. От него поемаме по стръмна камениста пътека към връх Любаш. Още в началото пред нас започват да се редуват прекрасни гледки. Изкачването е наистина стръмно, затова правим периодични кратки почивки за глътка въздух. След малко повече от час достигаме върха. Пред нас се открива невероятна 360-градусова панорама. Виждат се Витоша, Рила, Пирин и морето от планини на Краище. Ще видим и съседния връх Стража, към който се отправяме. Следва леко и спокойно спускане през гористата пътека към село Лялинци, което е разположено на границата между двете планини. Тук правим почивка за обяд, преди да поемем на запад към Парамунската планина. Започваме своето изкачване по източното ребро на планината, което се спуска до самото село. То ни отвежда до свещено древно оброчище, а след това и до билото под върха. Следва ново кратко изкачване по тясна скалиста пътека до връх Стража. Попиваме още великолепни гледки, правим си снимки за спомен и поемаме надолу под скалите към почвен път в основата на планината. Оттук до остава кратка приятна разходка до Лялинци, където предварително сме оставили една кола, с която за десетина минути взимаме другите от Ребро. Тук се разделяме с усмивка и пожелания за още много планински първенци. 

  • Разстояние: 11,6км 
  • Денивелация(+): 1002м
  • Време: 8 часа

*Записване и повече информация на телефон: 0888017628 или от формата по-долу 🙂

*Водача запазва правото си да прави промени в програмата с цел запазване на сигурността и здравето на участниците

*При по-малко от 6 участника проявата се отменя, като записалите се ще бъдат уведомени до 7 дни преди началото. Максимален брой участници – 10 човека. 

*При наличие на повече от 5 участника, маршрута може да бъде проведен и на други дати след предварителна уговорка

*Снимки: Biser Yanakiev Facebook 

Цена

40лв

Цената включва

Професионален планински водач

Организаторски услуги

Цената не включва

Транспорт до началната точка

Храна и напитки

Застраховка

Необходима екипировка

Туристически обувки

Подходящи дрехи

Раница

Дъждобран или водоустойчиво яке

Щеки

Шише за вода

Шапка

Слънцезащитен крем

Храна и напитки

*очаквайте допълнителна връзка с водача относно екипировката

Запишете се oт тук