• Любаш и Драговски камък

    Експедиция Краище

Драговски камък – Стакьов камък – Любаш

  • Трудност: лесен

  • Дати: 29.11.2020

  • Начална точка: Драговска махала

Краище – една от най-планинските и диви области на България. Тя включва в себе си 23 различни планини. Разположени по границите на страната, голяма част от тях остават далеч от популярните туристически маршрути. Въпреки това, Краище крие в себе си множество невероятни места, които заслужават да бъдат видени. Нашите специално подбрани маршрути ще ви отведат до най-интересните и красиви кътчета в региона. Ще се изкачим до първенците на всяка от планините, ще се любуваме на невероятни гледки, ще научим много за историята и културата на местността и ще видим куп забележителности и девствена природа. Включете се в нашите еднодневни преходи и преоткрийте скритите съкровища на Краище. 

Любаш и Драговски камък

В този поход от поредицата ни в Краище, ще се отправим към два от най-емблематичните върхове в района – Драговски камък и Любаш. Сутринта оставяме колите си край отбивката за Драговска махала и поемаме навътре в планината към Драговското ждрело. След като поснимаме красивите водопади бликащи от скалите, ще продължим нагоре към мистериозната Бежанска пещера. Пускаме челниците и влизаме вътре, за да я разгледаме. След пещерата започва и същинското изкачване. Стръмна камениста пътека ни отвежда до връх Драговски камък, известен още с прозвището си – Трънския Матерхорн. От скалистите му ръбове се открива страхотна панорама към останалите планини на Краище. След като и се насладим, продължаваме по билото на Гребен планина към следващия връх за деня – връх Стакьов камък. От него ще видим прекрасна гледка на запад към връх Руй и сръбската част на Гребен планина. Следва кратко спускане до село Врабча и Врабчанския водопад, където ще обядваме. След като хапнем се качваме на предварително оставените там коли, с които ще се придвижим до останалите на пътя, а след това и до следваща ни цел – село Лялинци и връх Любаш. По стръмната пътека нагоре се редуват гора и оголени участъци с прекрасни гледки. Така неусетно достигаме върха. От Любаш се открива невероятна 360-градусова панорама. Виждат се Витоша, Рила, Пирин и морето от планини на Краище. Спираме за повече време, за се насладим на момента. Следва стръмно спускане от другата страна на върха към близкото село – Ребро. Там отново сме оставили коли, с които да се придвижим до Лялинци. Тук е време да се разделим с усмивка и да поемем към дома. 

  • Разстояние: 12,5км 
  • Денивелация(+): 940м
  • Време: 8 часа

*Записване и повече информация на телефон: 0888017628 или от формата по-долу 🙂

*Водача запазва правото си да прави промени в програмата с цел запазване на сигурността и здравето на участниците

*При по-малко от 6 участника проявата се отменя, като записалите се ще бъдат уведомени до 7 дни преди началото. Максимален брой участници – 10 човека. 

*При наличие на повече от 5 участника, маршрутът може да бъде проведен и на други дати след предварителна уговорка

Цена

30лв

Цената включва

Професионален планински водач

Организаторски услуги

Цената не включва

Транспорт до началната точка

Храна и напитки

Застраховка

Необходима екипировка

Туристически обувки

Подходящи дрехи

Раница

Дъждобран или водоустойчиво яке

Щеки

Шише за вода

Шапка

Слънцезащитен крем

Храна и напитки

*очаквайте допълнителна връзка с водача относно екипировката

Запишете се oт тук