• Мумджидам

  Забравените Планини

Експедиция Забравените планини – Мумджидам

 • Трудност: средна

 • Дати: 25.04 - 26.04.2020

 • Начална точка: село Безводно

Мумджидам е забравена от света родопска махала, която е толкова въздействаща, че даде името на цялата ни програма. Тя се намира на рида Каракулас, който със сигурност е  една от най-непознатите и диви части на България. Стръмните и непристъпни склонове на планината са отдавна обезлюдени. В цялата тази пустош, сега живее един единствен човек – ако имаме късмет, може и да го срещнем. Да стигнеш до там не е лесно. Ще се движим през обрасли и едва различими пътеки, по стръмни склонове и сипеи. Единствената следа от цивилизация са руините на  изоставените къщи, а вариант за настаняване са само палатките, които ще си носим. Дива и потънала в забрава планина, която пази своите тайни за малцината осмелили се да навлязат в нея. По пътя ще видим внушителни скални светилища, гигантски водопади, панорамни върхове, изоставени селища и зашеметяващи гледки. Ако сте готови да се впуснете в подобно откривателско приключение, елате с нас да намерим загубения свят на Каракулас.

Ден 1

Сутринта тръгваме от изходния ни пункт – село Безводно. Първата спирка по пътя ни ще бъдат близките водопади, които са едни от най-високите в Родопите. След това ще продължим стръмното изкачване към най-високият връх на рида, връх Чиляка. От него се открият впечатляващи панорами в различни посоки. Продължаваме надолу по пътя и достигаме до изоставената махала Саръ кая, а след това и до едноименното скално светилище. То представлява гигантска 60-метрова скала с отвор в основата си.  Светилището е било с голяма важност в древността, но трудния достъп  го прави почти непроучвано като през социализма за тази цел са използвали хеликоптер. На тръгване оттам ще трябва да преодолеем дълбокото дере на река Боровица, за да се озовем в друго вълшебно място… Махала Мумджидам. До скоров нея живееше последният обитател на тази планина, дали все още е там не знаем, но ще разберем. Това е и мястото, където ще опънем своя лагер за нощта.

 • Разстояние: 10,5км
 • Денивелация: 958м
 • Време: 8часа

Ден 2

Сутринта ни посреща със страхотна гледка. Стягаме багажа си, хапваме по нещо и продължаваме напред. Следващата ни цел е друга внушителна скала с издълбани трапецовидни ниши в нея. Това е Сиври кая, също важно светилище през древността. Достигането до нея отново не е лесно. Трябва да се спуснем по стръмен скалист сипеи, за да се озовем в основата ѝ. След като се справим и с това предизвикателство, ще се отправим по планинското било, което достига до язовир Боровица. Там от обезлистените върхове, ще имаме възможността да се насладим на впечатляващи гледки към язовира и Източните Родопи. След като си починем и направим снимки, ще поемем надолу по склона към крайпътна чешма до язовира. До нея ще ни чака предварително оставена кола, която да закара шофьорите до близкото село Безводно, за да вземат колите си, а после и останалите от групата.

 • Разстояние: 9,6км
 • Денивелация: 640м
 • Време: 7часа

*Записване и повече информация на телефон: 0888017628 или от формата по-долу 🙂

*Водача запазва правото си да прави промени в програмата с цел запазване на сигурността и здравето на участниците

*При по-малко от 5 участника проявата се отменя, като записалите се ще бъдат уведомени до 7 дни преди началото

*При наличие на повече от 5 участника, маршрута може да бъде проведен и на други дати след предварителна уговорка

*Водач: Тодор Михайлов

Цена

70лв

Цената включва

Професионален планински водач

Организаторски услуги

Бивачни съоръжения

Цената не включва

Транспорт до началната точка

Храна и напитки

Планинска застраховка

Необходима екипировка

Туристически обувки

Подходящи дрехи

Раница

Дъждобран или водоустойчиво яке

Спален чувал

Щеки (незадължително)

Шише за вода

Шапка

Ръкавици

Слънцезащитен крем

Храна и напитки

*очаквайте допълнителна връзка с водача относно екипировката

Запишете се от тук