• Пирин

  Преоткрий планината

Пирин – 4 дни

 • Трудност: средна

 • Дати: 04.09-07.09.2020

 • Начална точка: хижа Яворов

Високи скалисти върхове, бездънни пропасти, дълбоки езера и незабравими гледки…Пирин безспорно е една от най-красивите и предизвикателни планини в Европа. Да ходиш в него не е лесно. Огромните начупени камъни, големият наклон и тесните скалисти ръбове правят, така че тук не можеш да изминеш и една четвърт от разстоянията, които би изминал в друга планина. Преходите в Пирин затрудняват и опитните планинари. Но отидеш ли веднъж, разбираш, че всяко усилие си заслужава. Красотата на гледките от върховете е несравнима с нищо друго, а усещането за хармония с природата, прави изживяването още по-специално. Ако и ти си от смелчаците, готови да се впуснат в подобно приключение, ела с нас и открий магията на Пирин! 

Ден 1: 

Още от първия ден стартираме с един от класическите за българското планинарство и алпинизъм преходи. От хижа Яворов до хижа Вихрен, 10 часа по тясното били, обградено от отвесни пропасти. Рано сутринта тръгваме от хижа Яворов, през циркуса на връх Разложки суходол се изкачваме на седловината между него и връх Албутин. Вече сме на легендарното мраморно било на Пирин. Усещането на това място е трудно за описание. Някаква смесица от възхищение и страх. Тръгваме нагоре към първият от поредицата върхове, връх Разложки суходол(2728м). След него продължаваме по тесния хребет към други два върха, Баюви дупки(2821м) и Бански суходол(2886м). Гледките навсякъде са поразителни. Ходим преценяйки внимателно всяка крачка върху мраморните скали, защо от двете ни страни са надвиснали огромни пропасти. След връх Бански суходол следва най-тясната и страховита част, скалният гребен Кончето. Нарича се така, защото някои хора, които се страхуват да го минат ходейки, го възсядат като кон. С помощта на нашия водач и осигурителните съоръжения, ние ще го минем безпроблемно. След него ще подсечем връх Кутело(2908м), за да се отправим към първенеца на Пирин, връх Вихрен(2914м). Чувството да бъдеш върху него е възхитително, ние обаче правим само кратка почивка, защото ни чака изморително спускане до хижа Вихрен. Когато стигнем хижата, ще може да се отдадем на заслужена почивка с бира в ръка, горди от постигнато през деня. 

 • Разстояние: 13,1км
 • Денивелация(+): 1616м 
 • Време: 10ч

Ден 2: 

След изморителния първи ден, предстои още един, който с нищо не му отстъпва. 🙂 Ще тръгнем през долината на река Бъндерица към Бъндеришкия циркус. Там ще се огледаме в кристалната вода на езера. След като минем през тях ще се изкачим на планинското било между върховете Бъндеришки чукар и Василашки чукар. От там само по скалистото било ни очаква доста път, който обаче ще бъде съпроводен от величествени гледки през цялото време. Ще минем през  няколко върха, връх Опрено(2637м), връх Голям Типиц(2646м) и връх Превалски чукар(2604м). След което ще прекосим Мозговишка порта, за да се озовем пред загадъчното Темно езеро. От другата му страна се намира и хижата в който ще спим. Тя е една от най-труднодостъпните в България, но пък и с най-хубавата гледка, тази към връх Каменица. 

 • Разстояние: 11,2км
 • Денивелация(+): 1065м
 • Време: 9ч

Ден 3: 

След като изпием кафето си с гледка към величествената Каменица, тръгваме на север към седловината между връх Валявишки чукар(2662м) и връх Момин двор(2722м). Предстои ни изкачването на един от най-красивите върхове в Българя, връх, Дженгал(2729м). От него се откриват прекрасни гледки във всички посоки. Когато им се насладим, ще се отправим надолу към Валявишките езера, където ще направим своята обедна почивка. От тук продължаваме към циркуса на Превалските езера, а след това надолу по красивата пътека край река Демяница към едноименната хижа. Време е за почивка и забавления! 

 • Разстояние: 9,1км
 • Денивелация(+): 400м
 • Време: 7ч

Ден 4: 

Тази сутрин ставаме рано, защото ни чака доста път . Още в началото тръгваме по стръмната пътека Душевадкатa. Не случайно така се казва! Когато наберем височина, пред нас се появяват езерата от Газейския циркус, който отвсякъде е обграден от скалисти зъбери. Същински рай! Следва още едно стръмно изкачване до Горното Газейско езеро, а след това и до връх Полежан(2851м). Той е най-високият гранитен връх в Пирин и гледките от него са поразителни. Време е да се отправим надолу към Безбожкото езеро и хижа Безбог. От  тук ще хванем лифта, който ще ни свали до хижа Гоце Делчев. От там бусче, ще ни върне до хижа Яворов, където ще вземем колите си и ще се разделим, доволни и заредени с положителна енергия! 

 • Разстояние: 8,5км
 • Денивелация(+): 1090м
 • Време: 7ч 

*Записване и повече информация на телефон: 0888017628 или от формата по-долу 🙂

*Водача запазва правото си да прави промени в програмата с цел запазване на сигурността и здравето на участниците

*При по-малко от 5 участника проявата се отменя, като записалите се ще бъдат уведомени до 10 дни преди началото

*При наличие на повече от 5 участника, маршрута може да бъде проведен и на други дати след предварителна уговорка

Цена

170лв

Цената включва

Профисионален планински водач

Организаторски услуги

Цената не включва

Транспорт до началната точка

Нощувки(60лв)

Лифт(15лв)

Храна и напитки

Планинска застраховка

Необходима екипировка

Туристически обувки

Подходящи дрехи

Раница

Дъждобран или водоустойчиво яке

Щеки

Шише за вода

Слънчеви очила

Шапка

Слънцезащитен крем

Храна и напитки

*очаквайте допълнителна връзка с водача относно екипировката

Запишете се oт тук