• връх Полежан

    Зимен Пирин

х.Безбог – връх Полежан – х.Безбог

  • Трудност: средна

  • Дати: 16.01.2021

  • Начална точка: хижа Гоце Делчев

Високи скалисти върхове, бездънни пропасти и куп незабравими гледки…Пирин безспорно е една от най-красивите и предизвикателни планини в Европа. Преходите в в него затрудняват и опитните планинари. Но отидеш ли веднъж, разбираш, че всяко усилие си заслужава. Красотата на гледките от върховете е несравнима с нищо друго, а чувството на хармония с природата, прави изживяването още по-специално. Представете си всичката тази прелест през зимата. Покрит с дебел слой от сняг и лед, носещ усещането за спокойствие и безкрайност, Зимен Пирин не е нещо, което може да се опише, той трябва да се изживее… 

връх Полежан 

Сутринта рано се чакаме на паркинга на хижа Гоце Делчев. Ще хванем лифта, за да се качим до хижа Безбог, откъдето започва нашият същински преход. Поемаме през замръзналото Безбожко езеро към стръмното възвишение, наречено – Душевадката. Името не е случайно, краткото разстояние доста ни изморява. Оттук продължаваме своето изкачване към билото между върховете Безбог и Полежан. Около нас се откриват невероятни гледки към зимен Пирин, които ще ни следват през цялото време. Ние поемаме на запад по тясното снежното било, което ни отвежда до четвъртия по височина връх в планината – връх Полежан(1852м). Панорамата от върха е наистина поразителна. Пред нас се откриват почти всички върхове на Пирин, покрити със сняг и лед. Ще останем за кратко, за да се насладим на момента, преди да поемем надолу по обратния път. Слизането винаги е по-лесно, не само заради наклона, но и поради задоволството, което изпитваме от видяното и постигнатото през деня. Така неусетно се озоваваме пред лифта, който ще ни свали до колите. Време е да се разделим щастливи от видяното и да поемем към дома. 

  • Разстояние: 7км
  • Денивелация(+): 660м 
  • Време: 6-7ч

*Динамичен маршрут, подходящ за хора в добра физическа форма!

*Записване и повече информация на телефон: 0888017628 или от формата по-долу 🙂

*Водачът запазва правото си да прави промени в програмата с цел запазване на сигурността и здравето на участниците

*При по-малко от 4 участника проявата се отменя, като записалите се ще бъдат уведомени до 7 дни преди началото. Максимален брой участници – 6 човека. 

*При наличие на повече от 4 участника, маршрута може да бъде проведен и на други дати след предварителна уговорка

Цена

60лв

Цената включва

Професионален планински водач

Организаторски услуги

Цената не включва

Транспорт до началната точка

Лифт(20лв)

Храна и напитки

Застраховка

Необходима екипировка

Туристически зимни обувки

Подходящи дрехи

Раница

Дъждобран или водоустойчиво яке

Щеки

Снегоходки

Котки

Шише за вода

Шапка

Слънцезащитен крем

Храна и напитки

*очаквайте допълнителна връзка с водача относно екипировката

Запишете се oт тук