• Яловарника

връх Яловарника и Каменишкото странично било

  • Трудност: средна

  • Дати: 18.07-19.07.2020

  • Начална точка: хижа Яне Сандански

Връх Яловарника е разположен на Каменишкото странично било. Именно неговата отдалеченост от традиционните туристически маршрути прави върха не толкова популярен, въпреки че изкачването му определено си заслужава. Той има алпийски характер, като от северната му страна е опасана от насечени вертикални скали, а гледките които се откриват оттам са главозамайващи. Маршрутът ни до него минава през още два позабравени пирински гиганта, върховете Куклите и Зъбът. През цялото време ще се наслаждаваме на невероятната природа на тази дива и потайна част от Пирин. 

Ден 1: 

Сутринта оставаме колите си в местността Попина лъка над  хижа Яне Сандански. Оттук поемаме пеша към мястото ни за нощувка хижа Беговица. За около 2 часа сме на хижата, където ще направим кратка почивка, ще разтоварим излишния багаж и ще се отправим нагоре към местността Солището. От там ще поемем на изток към билото и седловината между върховете Куклите и Голена. Време е да изкачим първия от трите върха, Куклите(2686м). Западните му склонове са отвесни, така че ще се придвижваме внимателно по ръба до самия връх. След като попием достатъчно от красивите панорами от върха, започваме своето слизане от другата страна на върха към седловината между него и Зъбът. Продължаваме надолу покрай Беговишкото езеро към пътакта между х.Беговица и з.Тевно езеро, която ще ни отведе до хижата за по-малко от час. Време е за вечеря и почивка, защото утре ни чака ранно ставане и доста път. 

  • Разстояние: 13,6км
  • Денивелация(+): 1521м
  • Време: 8ч

Ден 2:

Тази сутрин ставаме рано. След бързата закуска и кафе, тръгваме нагоре към седловината между Зъбът и Куклите, тази от която слязохме вчера. Този път обаче поемаме на изток към връх Зъбът(2688м). След кратко,но доста стръмно изкачване сме на върха. Правим кратка почивка, няколко снимки и продължаваме напред към връх Яловарника(2763м). Следва кратко слизане и ново стръмно изкачване, което ни отвежда до първото от двете му връхни точки. Тъй като тази е по-ниската, ще трябва да минем през скалистото стеснение между двете, за да достигнем до самия връх. Тук ще спрем, за да се насладим на невероятния пирински изглед, чувството на уединеност и тишина. След този специален момент поемаме отново надолу. Използваме кулоара между Яловарника и Зъбът, за да слезем до познатата пътека между х.Беговица и Тевно езеро. По нея стигаме до хижата, взимаме оставения там багаж и продължаваме надолу към Попина лъка, където са колите ни. Време е да си кажем чао, доволни от постигнатото през този уикенд и устремени към нови върхове през идните.  

  • Разстояние: 15,9км
  • Денивелация(+): 1301м
  • Време: 8-9ч

*Записване и повече информация на телефон: 0888017628 или от формата по-долу 🙂

*Водача запазва правото си да прави промени в програмата с цел запазване на сигурността и здравето на участниците

*При по-малко от 6 участника проявата се отменя, като записалите се ще бъдат уведомени до 10 дни преди началото. Максимален брой на групата 10 човека. 

*При наличие на повече от 5 участника, маршрута може да бъде проведен и на други дати след предварителна уговорка

*Показините по-долу снимки от маршрута са предоставени от bulgarian-photography.com, за което сърдечно им благодарим! 

Цена

70лв

Цената включва

Профисионален планински водач

Организаторски услуги

Цената не включва

Транспорт до началната точка

Нощувка (15/20лв)

Храна и напитки

Планинска застраховка

Необходима екипировка

Туристически обувки

Подходящи дрехи

Раница

Дъждобран или водоустойчиво яке

Щеки

Шише за вода

Шапка

Слънцезащитен крем

Слънчеви очила

*очаквайте допълнителна връзка с водача относно екипировката

Запишете се oт тук