• Експедиция Рила

Експедиция Рила – 4 дни

 • Трудност: средна

 • Дати: 23.07-26.07.2020

 • Начална точка: хижа Пионерска

Рила, най-високата планина на Балканите и една от най-красивите в цяла Европа. Невероятната ѝ природа и дива красота правят преходите в нея истинска наслада за всички сетива. Планината е безкраен низ от кристално чисти езера, планински ливади покрити с цветя, високи скалисти върхове и внушителни гледки. Същински земен рай! Нашият 4-дневен поход минава през сърцето на Рила и възможно най-голяма част от всички тези богатства. Нощем ще спим в уютните хижи високо в планината, далеч от шума и градските тревоги. Така ще можем да усетим цялата магия на това вълшебно място. Нещо което всеки трябва да направи в живота си, а направи ли го веднъж, със сигурност ще повтори. Защото всеки усетил духа на Рила, винаги се връща отново!

Ден 1: 

Първият ден ще хванем лифта и ще се качим до едно от най-емблематичните места в България, 7-те рилски езера. Ще се разходим покрай кристалната вода на езерата, ще поснимаме и ще продължим нагоре нагоре към билото на планината. От тук се отправяме към един от най-красивите, но и трудни за ходене дялове на Рила, Мальовишкият. Ще се движим по скалистото било на височина около 2600м. По пътя ще минем през два върха, преди да стигнем до първенеца на тази част, връх Мальовица (2729м). Той е един от символите на българското планинарство и алпинизъм, а гледките от скалистите му стени са зашеметяващи. След като им се насладим, ще поемем надолу през Еленино езеро към хижа Мальовица. Там ще се настаним и отдадем на заслужена почивка след тежкия преход.

 • Разстояние: 14,9км
 • Денивелация(+): 1090
 • Време: 9ч

Ден 2:

Днес отново ни очаква дълго ходене през самото сърце на Рила. От хижа Мальовица ще се отправим към легендарното Страшно езеро. Ще се порадваме на приказната гледка около него и заобикалящите го върхове, преди да продължим напред към заслон Кобилино бранище, който се намира в центъра на планината. Чувството е сякаш си в друг свят, различен от този в който си живял досега. След заслона пътят ни продължава през два върха, Водни чал(2683м) и Маринковица(2536м). От тях е време да се спуснем към райското кътче около циркуса на Рибни езера. Покритите с цветя зелени поляни, които ограждат езерата, придават чувство на спокойствие и хармония. Там се намира и едноименната хижа в която ще се настаним за нощта. 

 • Разстояние: 18,1км
 • Денивелация(+): 1348
 • Време: 9ч

Ден 3: 

Тази сутрин започва с кафе на брега на Рибните езера. Когато сме се насладили на момента е време да потеглим отново на път. Стръмното изкачване ни отвежда на билото и връх Вапа(2528м). От него продължаваме на изток по живописната пътека към хижа Грънчар. През целия път сме съпроводени от множество красиви гледки. Скоро се отклоняваме в дясно от главната пътека,за да се качим на връх Суха Вапа(2639м). От него се открива прекрасна панорама към циркуса на Якорудските езера на юг и Грънчарското езеро на север. Попиваме още незабравими емоции, правим снимки и се връщаме на главната пътека. Тя ще ни отведе до хижа Грънчар. Тук ще посрещнем нощта с бира в ръка, заредени с хубави емоции от прекрасния ден.

 • Разстояние: 17,7км
 • Денивелация(+): 999м
 • Време:  7ч

Ден 4:

Днес трябва да закусим добре, защото ни очаква дълъг и изморителен ден. Започваме отново със стръмно изкачване към масивния връх Юрушки чал(2768м). В подножието му са разположени красивите Ропалишки езера. Ние продължаваме по билото към следващия връх за деня, връх Маришки чал(2765м). От него се открива главозамайваща гледка към стръмния и дълбок циркус на Маричини езера. Пътят ни минава през други два върха Голям и Малък Близнак(2777м), преди да започне изкачването ни към най-високия връх на Балканите, връх Мусала(2925м). След като се насладим на гледките и направим снимки е време да поемем надолу. Ще минем през няколко красиви езера, преди да стигнем до хижа Ястребец, където ще се качим на лифта, който ще ни отведе в Боровец. От там ще хванем бус, който ще ни закара обратно до Рилските езера, където са колите ни. Тук е времето да се разделим с прегръдка и пожелания за много нови върхове! 

 • Разстояние: 16км
 • Денивелация(+): 1275м
 • Време: 8ч 

*Динамичен маршрут, подходящ за хора в добра физическа форма!

*Записване и повече информация на телефон: 0888017628 или от формата по-долу 🙂

*Водача запазва правото си да прави промени в програмата с цел запазване на сигурността и здравето на участниците

*При по-малко от 5 участника проявата се отменя, като записалите се ще бъдат уведомени до 10 дни преди началото. Максимален брой на групата 8 човека. 

*При наличие на повече от 5 участника, маршрута може да бъде проведен и на други дати след предварителна уговорка

*Показаните по-долу снимки са предоставени от bulgarian-photography.com, за което сърдечно благодарим!

Цена

150лв

Цената включва

Профисионален планински водач

Организационни услуги

Цената не включва

Транспорт до началната точка

Нощувки(50лв)

Лифт(15лв)

Транспорт обратно до колите(15лв)

Храна и напитки

Планинска застраховка

Необходима екипировка

Туристически обувки

Подходящи дрехи

Раница

Дъждобран или водоустойчиво яке

Щеки

Шише за вода

Слънчеви очила

Шапка

Слънцезащитен крем

*очаквайте допълнителна връзка с водача относно екипировката

Запишете се oт тук