• Риша планина

каньонът на река Шегава – връх Риш – махала Гърбино

  • Трудност: труден

  • Дати:

  • Начална точка: село Ръждавица

Краище – една от най-планинските и диви области на България. Тя включва в себе си 23 различни планини. Разположени по границите на страната, голяма част от тях остават далеч от популярните туристически маршрути. Въпреки това, Краище крие в себе си множество невероятни места, които заслужават да бъдат видени. Нашите специално подбрани маршрути ще ви отведат до най-интересните и красиви кътчета в региона. Ще се изкачим до първенците на всяка от планините, ще се любуваме на невероятни гледки, ще научим много за историята и културата на местността и ще видим куп забележителности и девствена природа. Включете се в нашите еднодневни преходи и преоткрийте скритите съкровища на Краище!

Риша планина

В този преход от поредицата ни в планините на Краище ще се отправим към западната част на Конявска планина, известна с името Риша планина. Ще изкачим първенеца ѝ – връх Риш(1442м). Този преход е един от най-трудните в Краище, поради тежкия и стръмен терен към върха и множеството обрасли пътеки. Маршрутът започва край село Раждавица, където оставяме колите си и навлизаме в каньона на река Шегава. Скалните форми са просто невероятни. Тясната пътека ни води между тях и множество малки водопадчета. Време е да напуснем каньона по стръмна пътека между скалите. Това е и най-трудната част от маршрута, която ни коства доста усилия, но ни отвежда на висока скала, откъдето се открива прекрасна гледка. Оттук става по-лесно и след малко повече от час ходене по стръмния склон, достигаме връх Риш. От него се откриват прекрасни гледки във всички посоки. След като им се насладим , се отправяме по билото, а след това и надолу по склона към махала Гърбино. Минаваме покрай неколцината останали къщи на махалата, навяващи усещане за забрава. Скоро достигаме по-удобен почвен път, който след около час ни отвежда до колите ни. Тук се разделяме уморени, но доволни от опознаването на още една от забравените български планини! 

  • Разстояние: 14,7км 
  • Денивелация(+): 956м
  • Време: 8-9 часа

*Динамичен маршрут, подходящ за хора в добра физическа форма!

*Записване и повече информация на телефон: 0888017628 или от формата по-долу 🙂

*Водачът запазва правото си да прави промени в програмата с цел запазване на сигурността и здравето на участниците

*При по-малко от 6 участника проявата се отменя, като записалите се ще бъдат уведомени до 7 дни преди началото. Максимален брой участници – 10 човека. 

*При наличие на повече от 5 участника, маршрута може да бъде проведен и на други дати след предварителна уговорка

Цена

40лв

Цената включва

Професионален планински водач

Организаторски услуги

Цената не включва

Транспорт до началната точка

Храна и напитки

Застраховка

Необходима екипировка

Туристически обувки

Подходящи дрехи

Раница

Дъждобран или водоустойчиво яке

Щеки

Шише за вода

Шапка

Слънцезащитен крем

Храна и напитки

*очаквайте допълнителна връзка с водача относно екипировката

Запишете се oт тук