• Родопските скални каньони

Девинска река – Дяволска пътека – Буйновско ждрело – Триградско ждрело – Чаирско ждрело

 • Трудност: средна

 • Дати: 30.10-01.11.2020

 • Начална точка: град Девин

Отвесни скали, буйни реки и водопади, кристално чисти езера, вековни гори, автентични селца, мистични пещери и куп незабравими гледки. Нашият двудневен преход ще ви отведе до някои от най-поразителните места на Западните Родопи. Ще минем през легендарната дяволска пътека, ще се изкачим до скалистите зъбери на Буйновското и Триградското ждрело, ще надникнем в мистичните дебри на Пияната гора, ще достигнем до райското кътче на Чаирски езера и ще спим във приказното село Ягодина. Всичко това по красивите горски пътеки на Родопа планина. 

Ден 1:

Сутринта се чакаме край град Девин в началото на екопътека Струилица. Ще се отправим нагоре по склона към първата забележителност за деня – водопад Самодивското пръскало. Правим по няколко снимки на падащите от над 50м води и продължаваме своя път към възвишението и крепостта Кавурското кале. След като разгледаме останките и се насладим на поразителните гледки от върха, отново тръгваме по пътеката към местността Лъката и втория водопад за деня – Мечото пръскало. Следва кратка почивка, преди да навлезем в скалистия каньон по поречието на река Девинска. Красивата пътека между скалите неусетно ни отвежда до мястото, където сутринта оставихме колите си. Време е за обяд. Хапваме набързо и се качваме на колите, за да стигнем до втория скалист каньон за деня – Ждрелото на река Читак дере и Дяволската пътека. Тя още в началото започва предизвикателно със стръмно изкачване в рамките на около час. Когато достигнем билото, разбираме че всички усилия са си заслужавали. Пред нас се открива прекрасна гледка към Буйновското ждрело и Родопите. Минаваме през няколко чудновати дървета, преди да се спуснем към дъното на ждрелото и река Читак дере. Там между тесните скали са изградени множество дървени стълби, които ни позволяват да се движим из каньона. На места адреналинът доста се покачва, но всички красоти по пътя оправдават усилията. Първо минаваме през прочутата скална арка на Дяволския мост, а след това през още множество образувания и водопади. Като замаяни излиза от скалистите теснини. Качваме се на колите и се отправяме към село Триград и къщата ни за гости, където ни очаква трапеза с куп родопски деликатеси. 

 • Разстояние: 12,7км
 • Денивелация(+): 1141м
 • Време: 8 часа

Ден 2:  

След закуска ще се качим на бус, който ще ни откара до Буйновското ждрело. Оттук поемаме нагоре по камениста пътека, движеща се в основата гигантските скалите. Скоро достигаме южния ръб на връх Свети Илия, по който тръгваме нагоре по кривуличещата пътека. Край нас започват да се редуват приказни гледки. Тяхната кулминация е на върха. Там е разположена и панорамната площадка Орлово око, от която се вижда цялото ждрело. След като се насладим на момента, продължаваме първо по билото, а след това рязко надолу към село Ягодина. Тук ще обядваме преди отново да тръгнем на път към другата страна на планинския масив и Триградското ждрело. Приятен горски път неусетно ни отвежда върху скалите. Гледката от горната част на ждрелото е просто неописуема. Под краката ни са високите стотици метри скали. Спираме се на няколко места, за да усетим най-добре магията на мястото. Следва спускане по стръмна пътеката между скалите, която ни отвежда до основата на каньона и село Триград. Прибираме се в къщата за гости, за да се отдадем на заслужена почивка и забавления.

 • Разстояние: 12,4км
 • Денивелация(+): 1191м
 • Време: 8ч

Ден 3: 

След кафето сред свежестта на родопско утро, отново тръгваме на поход. Днес в обратна посока към Чаирските езера и ждрелото на река Чаир дере. По пътя ни нагоре се редуват красиви горски поляни и вековни иглолистни гори. Непосредствено преди езерата навлизаме в магическото царство на Пияната гора. В резултат на свличане, дърветата тук са наклонени във всички посоки и създават наистина странно усещане. Следва последно изкачване, преди да се озовем сред райските пейзажи на Чаирски езера. Ще разгледаме всички красоти на мястото и ще обядваме до едно от езерата. След като хапнем ще се спуснем отново до река Чаир дере и ще навлезем в едноименното ждрело. Лек горски път ни води между скалите, където около нас се редуват различни скални форми и образувания. Пътят ни отвежда отново до Триградското ждрело, където ще ни чака бусче, което да ни върне до село Триград. Тук е време да се разделим уморени, но изпълнени с позитивна енергия от всичко видяно през тези 3 дни. 

 • Разстояние: 15,9км
 • Денивелация(+): 940м
 • Време: 8ч

*Записване и повече информация на телефон: 0888017628 или от формата по-долу 🙂

*Водача запазва правото си да прави промени в програмата с цел запазване на сигурността и здравето на участниците

*При по-малко от 6 участника проявата се отменя, като записалите се ще бъдат уведомени до 7 дни преди началото. Максимален брой участници – 12 човека. 

*При наличие на повече от 5 участника, маршрута може да бъде проведен и на други дати след предварителна уговорка

Цена

90лв

Цената включва

Професионален планински водач

Организаторски услуги

Цената не включва

Транспорт до началната точка

Нощувка(20лв)

Бус(10лв)

Храна и напитки

Застраховка

Необходима екипировка

Туристически обувки

Подходящи дрехи

Раница

Дъждобран или водоустойчиво яке

Щеки

Шише за вода

Шапка

Храна и напитки

*очаквайте допълнителна връзка с водача относно екипировката

Запишете се oт тук