• Родопски ждрела и езера

Буйновско ждрело – Триградско ждрело – Чаирски езера – Чаирско ждрело

  • Трудност: средна

  • Дати: 31.10-01.11.2020

  • Начална точка: Буйновско ждрело

Ден 1:  

Сутринта се чакаме на паркинг край пътя за Ягодинската пещера. Оттук поемаме нагоре по камениста пътека, движеща се в основата гигантските скалите. Скоро достигаме южния ръб на връх Свети Илия и тръгваме нагоре по криволичещата пътека към върха. Край нас започват да се редуват приказни гледки, които стават все по-внушителни. Тук е разположена и панорамната площадка Орлово око, от която се вижда цялото ждрело. След като се насладим на момента и направим снимки, продължаваме първо по билото, а след това рязко надолу към село Ягодина. В селото ще обядваме, преди отново да тръгнем на път към другата страна на планинския масив и Триградското ждрело. Приятен горски път неусетно ни отвежда върху скалите. Гледката от горната част на ждрелото е просто неописуема. Под краката ни са високите стотици метри скали. Спираме се на няколко места, за да усетим най-добре магията на мястото. Следва спускане по стръмна пътеката между скалите, която ни отвежда до основата на каньона и село Триград. Настаняваме се в къща за гости, където ни очакват куп местни специалитети.

  • Разстояние: 12,4км
  • Денивелация(+): 1191м
  • Време: 8ч

Ден 2: 

След кафето сред свежестта на родопско утро, отново тръгваме на поход. Днес в обратна посока към Чаирските езера и ждрелото на река Чаир дере. По пътя ни нагоре се редуват красиви горски поляни и вековни иглолистни гори. Непосредствено преди езерата навлизаме в магическото царство на Пияната гора. В резултат на свличане, дърветата тук са наклонени във всички посоки и създават наистина странно усещане. Следва последно изкачване, преди да се озовем сред райските пейзажи на Чаирски езера. Ще разгледаме всички красоти на мястото и ще обядваме до едно от езерата. След като хапнем ще се спуснем отново до река Чаир дере и ще навлезем в едноименното ждрело. Лек горски път ни води между скалите, където около нас се редуват различни скални форми и образувания. Пътят ни отвежда отново до Триградското ждрело, където ще ни чака бусче, което да ни откара до нашата начална точка, където са колите ни. Тук е време да се разделим уморени, но изпълнени с позитивна енергия от всичко видяно през тези 2 дни. 

  • Разстояние: 15,9км
  • Денивелация(+): 940м
  • Време: 8ч

*Записване и повече информация на телефон: 0888017628 или от формата по-долу 🙂

*Водача запазва правото си да прави промени в програмата с цел запазване на сигурността и здравето на участниците

*При по-малко от 6 участника проявата се отменя, като записалите се ще бъдат уведомени до 7 дни преди началото. Максимален брой участници – 10 човека. 

*При наличие на повече от 5 участника, маршрута може да бъде проведен и на други дати след предварителна уговорка

Цена

70лв

Цената включва

Професионален планински водач

Организаторски услуги

Цената не включва

Транспорт до началната точка

Нощувка(20лв)

Бус(5лв)

Храна и напитки

Застраховка

Необходима екипировка

Туристически обувки

Подходящи дрехи

Раница

Дъждобран или водоустойчиво яке

Щеки

Шише за вода

Шапка

Храна и напитки

*очаквайте допълнителна връзка с водача относно екипировката

Запишете се oт тук