• Остров Самотраки

    планина и море

планина и море – остров Самотраки

  • Трудност: средна

  • Дати: 01.05-03.05/23.05-25.05.2020

  • Начална точка: Александруполис

Мислили ли сте колко хубаво би било, да отидеш едновременно на планина и море. И то на див и усамотен остров, сякаш излязъл от филм. Е, възможно е! Остров Самотраки е райско кътче в Егейско море. Върху него се издига високата 1611м планина Саос. Със своите изключително стръмни скалисти склонове и големи денивелации, тя се явява предизвикателство дори за опитните планинари. Ние ще изкачим най-високият връх на острова Фенгари, от който се откриват забележителни панорами към морето и другите острови. Ще вървим по скални каньони пълни с красиви водопади. Те образуват безброй естествени басейнчета с кристално чиста вода, в които ние ще се къпем, за да се разхладим от жегата. Вечер ще опъваме своя лагер на брега на Егейско море, и ще се наслаждаваме на спокойствието и морския бриз. 

Ден 1: 

Ще се качим на ферибота от Александруполис, който ще ни откара на острова. Оттам с колите тръгваме към селцето Терма и къмпинга разполеж в близост до него. Тук ще бъде нашият базов лагер през следващите дни. След като се установим, тръгваме към първите “Варти”, както местните наричат естествените скални басейнчета. Вървейки по реката  пред нас се появява първият басейн с водопад. След него пътеката става доста по-стръмна, но с дружни усилия достигаме и до следващите басейни. Тук е време за почивка и баня. Трябва да внимаваме, защото водата е доста студена и резките гмуркания са опасни. След като се насладим басейните е време да си вървим, очаква ни доста по-топлото море и лагерния огън. Тази вечер няма да се отпускаме много със забавленията, защото утре ни чака тежък ден. 

Ден 2: 

Сутринта ставаме рано. Предстои ни 11 часов труден преход до връх Фенгари. Тръгваме по пътеката над селото, която криволичи сред дървета в близост до реката. През цялото време на прехода, пътят ни е много стръмен, защото трябва да изкачим 1611м, тръгвайки от морското равнище. Спираме за почивки на всяка страхотна гледка, която ни се открива. Истински островен рай. След като наберем височина и излезем от гората пред нас се откриват великолепни екзотични панорами. Следва стръмна скалиста част, която може да затрудни хората със страх от високо, но с помощта на нашия водач всички ще се справим и скоро сме на върха. Някои гърци твърдят, че е по-трудно да изкачиш Фенгари от Митикас. Няма спор, изморително си е. Но за сметка на това, чувството да си горе е невероятно, а гледките поразителни. Следва същото изморително връщане до плажа и лагера ни. Време е за бира и танци! 

Ден 3: 

Тази сутрин събираме лагера и се отправяме към река Фониас. По нейното течение са разположени най-големите и впечатляващи “Варти” на острова. Тръгваме по скалистата пътека и пред нас се редуват няколко впечатляващи водопада. Хладното потапяне в тях действа прекрасно на мускулите ни, които след вчерашния преход, сега тържествуват. Изкачваме се до най-горната “Варта” в поход, съпроводен от гмуркания и снимки. Денят неусетно напредва и е време да слизаме надолу. Качваме се на колите и потегляме към ферибота. На борда му се разделяме с прекрасния Самотраки, доволни и изпълнени с мечти за нови подвизи!

*Пътуването до острова се осъществява с лични автомобили на принципа на споделеното пътуване, за да си разделим разходите за гориво, такси и ферибот! Необходими са няколко шофьори, в зависимост от броя на участниците. 

*Записване и повече информация на телефон: 0888017628 или от формата по-долу :

*Водача запазва правото си да прави промени в програмата с цел запазване на сигурността и здравето на участниците

*При по-малко от 5 участника проявата се отменя, като записалите се ще бъдат уведомени до 10 дни преди началото

*При наличие на повече от 5 участника, маршрута може да бъде проведен и на други дати след предварителна уговорка

*Водач: Тодор Михайлов

Цена

120лв

Цената включва

Профисионален планински водач

Организаторски услуги

Бивачни съоръжения

Цената не включва

Транспорт до острова

Храна и напитки

Застраховка

Необходима екипировка

Туристически обувки

Подходящи дрехи

Раница

Дъждобран или водоустойчиво яке

Спален чувал

Щеки

Шише за вода

Шапка

Слънцезащитен крем

Храна и напитки

*очаквайте допълнителна връзка с водача относно екипировката

Запишете се oт тук