• Свещената планина

Свещената планина

  • Трудност: средна

  • Дати: 03.07-04.07.2021

  • Начална точка: Белинташ

Има много хора, които не вярват в невидимите сили, но дори и те не отричат, че това място в Родопите е някак необикновено. Още древните хора преди траките изграждат тук своите скални светилища в култ към природата, земята и слънцето. След тях траки, римляни и християни, правят своите храмове по стръмните била. Загадка е какво е накарало всички тези различни религии да изберат тази планина за свещена. Нашият преход ще мине през най-дивата част на планината. Ще срещнем внушителни скални светилища, високи върхове с прекрасни гледки и завладяваща природа, места, които пазят историята на хайдути и страшни битки. Ще минем през територията на резервата Кормисош, създаден през социализма,за да попречи на култа към Кръстова гора, но запазил в себе си екосистеми с множество редки животни и растения. Елате с нас и се впуснете в едно истинско приключение из магическата Родопа. 

Ден 1:

В 9 сутринта  се чакаме до едно от най-важните светилища на древността, Белинташ. Ще имаме възможност да го разгледаме, преди да продължим своя път надолу към приказната махала Ряката. Тя се намира в подножието на скалния масив Хайдушки камък. До нея няма път за автомобили, което е съхранило изцяло автентичния ѝ вид. Оттук ще се качим на самия Хайдушки камък, второто скално светилище за деня. След като се насладим на красивите му панорами, отново потегляме на път. Следва стръмно и изморително изкачване до скалния феномен Караджов камък. Единственият достъп до платото върху него е тесен улей в скалите, в който е заклещен огромен камък. Гледките от върха са поразителни, а енергията на мястото е някак специална. Ще имаме достатъчно време, за да им се насладим.  Оттук ще продължим напред през гората към друго свещено място, но този път за християните…Кръстова гора. Там ще се настаним в манастирския комплекс, където ще прекараме нощта. 

  • Разстояние: 10,9км
  • Денивелация: 1082м
  • Време: 8 часа

Ден 2:

Сутринта след закуската и кафето, отново тръгваме на път. Красива пътека ни води до връх Проглед. Името му не е случайно, от него се вижда почти целият Преспански дял на Родопите. Правим кратка почивка, след която ще продължим по панорамна пътека с изглед към целите Източни Родопи.. Тя ще ни отведе в подножието на скалистия зъбер Турска куля. Там ще открием мегалитно светилище от I хил. пр. хр..То представлява обредно съоръжение от подредени в кръг камъни – нещо като умалена версия на Стоунхендж. След като го разгледаме ще изкачим скалистия връх, за да попием още невероятни гледки.  Веднъж слезли от върха, продължаваме по древен тракийски път, по който се е движил и Александър Македонски по време на походите си срещу траките. Пътят ще ни отведе до нови скали с причудлива форма и сакрална функция. Първо ще видим Стражите и Къз кая, а след това и това мистичната Ин кая. Следва ново кратко спускане до колите ни. Тук идва време да се разделим, заредени с нова енергия. 

  • Разстояние: 18,6км
  • Денивелация: 943м
  • Време: 8 часа

*Записване и повече информация на телефон: 0888017628 или от формата по-долу 🙂

*Водача запазва правото си да прави промени в програмата с цел запазване на сигурността и здравето на участниците

*При по-малко от 6 участника проявата се отменя, като записалите се ще бъдат уведомени до 10 дни преди началото. Максимален брой на групата 12 човека. 

*При наличие на повече от 5 участника, маршрута може да бъде проведен и на други дати след предварителна уговорка

Цена

70лв

Цената включва

Профисионален планински водач

Организаторски услуги

Цената не включва

Транспорт до началната точка

Нощувка(15лв)

Храна и напитки

Застраховка

Необходима екипировка

Туристически обувки

Подходящи дрехи

Раница

Дъждобран или водоустойчиво яке

Щеки

Шише за вода

Шапка

Слънцезащитен крем

Храна и напитки

*очаквайте допълнителна връзка с водача относно екипировката

Запишете се oт тук