• Забравените Родопи 2

Забравените Родопи 2

  • Трудност: средна

  • Дати: 07.11-08.11.2020

  • Начална точка: хижа Боровица

Ридът Каракулас се намира на границата между Западните и Източните Родопи. Той без съмнение е една от най-непознатите и диви части на България. Стръмните и непристъпни склонове на планината са отдавна обезлюдени, а единствената следа от цивилизацията тук са руините на изоставените родопски махали. Втората част от поредицата ни “Забравените Родопи” ще ви отведе до тайнствената махала Дойранци, скрита дълбоко в дебрите на планината. Ще минем през величествения връх Бездивен. Ще видим множество древни светилища, трапецовидни ниши, скални образувания, останките на крепости, водопади и куп незабравими гледки. Всичко това по неутъпканите пътеки, далеч от популярните туристически маршрути. Едно истинско сливане с планината и природата. Ако носите в себе си този изследователски дух, елате с нас заедно да открием най-тайнствените кътчета на родината! 

Ден 1: 

Сутринта се чакаме на хотел Боровица, разположен на брега на язовир Кърджали. Оставяме част от багажа си и се качваме на лодка, която ще ни прекара от другата страна на язовира, откъдето ще се отправим към близкото възвишение и руините на средновековната крепост Патмос. След като я разгледаме, ще продължим нагоре през гориста пътека до билото на планината. Оттук през цялото време ще ни следват внушителни гледки. Минаваме покрай скалните светилища Казаните, Кючук кая и Сиран кая. Изведнъж, сякаш от нищото пред нас изниква запустялата махала, Дойранци. Последните й жители са баща с двамата му сина, които все още отглеждат многобройните си стада в сърцето на планината. След кратка спирка продължаваме своето изкачване по панорамното скалисто било към първенеца в този регион, връх Бездивен…не знаем откъде идва името му, но всъщност си е доста див. Гледките от отвесните му скали са поразителни. Правим нова пауза за снимки и медитация, и отново потегляме надолу. Пътеката ни води през нови две внушителни скални образувания, Хайренлар кая и Калпак кая. Следва още малко стръмно слизане, преди да се озовем до река Боровица. Ще използваме стария мост, за да преминем от другата ѝ страна. Там ще се качим на предварително оставените коли, за да се върнем до хотела. Време е за вечеря и студена бира.

Ден 2:

Вторият ни ден започва с кафе на брега на язовира. След него се отправяме нагоре по пътя към река Шабан дере. Тръгваме нагоре по реката между две високи възвишения. На скалите над тях са издълбани няколко от характерните за региона скални ниши. Ние продължаваме плавното изкачване, за да достигнем до внушителен скален прозорец под който минава реката. В близост до него се намират и три красиви водопада. Правим по няколко снимки и отново тръгваме на път. Заобикаляйки махалите Крушка и Костино, ние се озоваваме в основата на един от най-впечатляващите скални масиви в страната, този под връх Кемид даа. Целият масив е служел, като огромен свещен комплекс на древните хора. Местните легенди разказват, че там живеят същества от паралелен свят, които могат да те отвлекат в него и никога повече да не се върнеш. Скалните форми са поразителни. Гиганстките скали наподобяват лица, духове, гъби, дървета и още куп други творения на нашето въображение. Ние ще минем непосредствено под скалите. Тук няма пътека, така че трябва да сме внимателни. Въпреки това, всички усилия си заслужават. Получаваме един неповторим поглед върху един от най-впечатляващите, но и труднодостъпни скални комплекси в България. След като преминем, ние като на магия се озоваваме до мястото, където започна днешното ни приключение. Тук се разделяме с усмивка и пожелания за много нови приключения. 

*Динамичен маршрут, подходящ за хора в добра физическа форма!

*Записване и повече информация на телефон: 0888017628 или от формата по-долу 🙂

*Водача запазва правото си да прави промени в програмата с цел запазване на сигурността и здравето на участниците

*При по-малко от 6 участника проявата се отменя, като записалите се ще бъдат уведомени до 7 дни преди началото. Максимален брой участници – 10 човека. 

*При наличие на повече от 5 участника, маршрута може да бъде проведен и на други дати след предварителна уговорка

Цена

70лв

Цената включва

Професионален планински водач

Организаторски услуги

Цената не включва

Транспорт до началната точка

Нощувка(25лв)

Храна и напитки

Застраховка

Необходима екипировка

Туристически обувки

Подходящи дрехи

Раница

Дъждобран или водоустойчиво яке

Щеки

Шише за вода

Шапка

Слънцезащитен крем

Храна и напитки

*очаквайте допълнителна връзка с водача относно екипировката

Запишете се oт тук