• Бездивен и Чиляка

    Забравените Родопи

Експедиция Забравените Родопи – Бездивен и Чиляка

  • Трудност: труден

  • Дати: 17.04-18.04.2021

  • Начална точка: хижа Боровица

Някъде там на границата между Източните и Западни Родопи се намира една най-непознатите и диви части на България. Стръмните и непристъпни склонове на планината са отдавна обезлюдени, а единствената следа от цивилизацията тук са руините на изоставените родопски махали. Тръгнете с нас на приключение по неутъпканите пътеки към забравените кътчета на Родопа. Обраслите ридове и сипеи ще ни отведат до високи каменисти върхове, древни светилища, внушителни скални образувания, изоставени селища, антични крепости, водопади и куп незабравими гледки. Едно истинско сливане с природата и планината! 

Ден 1: 

Сутринта се чакаме край закътаното село Безводно. Тук оставяме колите, приготвяме инвентара и се отравяме нагоре през гората към водопада над селото. Той е един от най-високите в Родопите, а гледките от отвесните му скали са просто зашеметяващи. Спираме, за да им се порадваме, преди отново да продължим напред. Стръмната гориста пътека ни отвежда до най-високия връх в района – връх Чиляка. От него също се открива впечатляваща панорама към зелените стръмни ридове на планината. Правим кратка почивка, за да се насладим на момента, след което отново тръгваме на път. Спускаме се от другата страна на върха през обраслите и трудно различими пътеки. Скоро достигаме до изоставената махала Саръ кая. Липсата на каквато и да е инфраструктура, е накарала хората да я напуснат още в средата на миналия век. Ние ще надникнем под каменните покриви на старите къщи, за да усетим как са живели прадедите ни в пустошта. След махалата продължаваме към едноименното скално образувание. То представлява гигантска 60-метрова скала, която е била древно светилище. Тъй като е изключително труднодостъпно, то остава едно от най-непроучените светилаща в страната. Ясно е само, че е било с много голяма важност. Правим нова почивка, за да го разгледаме, след което се отправяме наобратно. Този път обаче вместо към върха, ние поемаме по тясна камениста пътечка, която го заобикаля. От нея също се откриват прекрасни гледки към други изоставени махали. Така неусетно достигаме до водопада, а след това и до чешмата в центъра на селото, където са колите ни. Качваме се на тях и се отправяме към хотел Боровица, разполежен на брега на язовир Кърждали. Време е за бира и забавления!

Ден 2:

Вторият ни ден започва с кафе на брега на язовира. След като го изпием, се качваме на лодка, която ще ни прекара на другия бряг, откъдето започва днешния ни преход. Отправяме се към близкото възвишение и руините на средновековната крепост Патмос. Тя се намира точно над красивия меандър на Арда и е служила за отбранително съоръжение, пазещо древния път към Тракия. След като я разгледаме останките и се насладим на красивите панорами, тръгваме нагоре по горска пътека, която ни води до билото на планината. Тук пред нас се откриват невероятни гледки, които ще ни следват през цялото време. Продължаваме напред по каменистите склонове по които рядко стъпва човешки крак. Край нас едно след друго изникват скалните светилища Казаните, Кючук кая и Сиран кая. Всички те са служели за свещени ритуали в чест на най-значимите божества на древността, Богът Слънце и Богинята-майка Земя. Изведнъж, сякаш от нищото пред нас появява запустялата махала, Дойранци. Последните й жители са баща с двамата му сина, които все още отглеждат многобройните си стада в сърцето на планината. След кратка спирка продължаваме своето изкачване по панорамното скалисто било към първенеца в този регион, връх Бездивен…не знаем откъде идва името му, но всъщност си е доста див. Гледките от отвесните му скали са поразителни. Правим нова пауза за снимки и медитация, и отново потегляме надолу. Пътеката ни води през нови две внушителни скални образувания, Хайренлар кая и Калпак кая. Те също като предходните са имали сакрална функция, а по високите им непристъпни ръбове ясно личат трапецовидните ниши. Следва още малко стръмно слизане, преди да се озовем до река Боровица. Ще използваме стария мост, за да преминем от другата ѝ страна. Там ще се качим на предварително оставените коли, за да се върнем до хотела. Тук е време да се разделим с усмивка и пожелания за много нови приключения! 🙂 

 

*Динамичен маршрут, подходящ за хора в добра физическа форма!

*Записване и повече информация на телефон: 0888017628 или от формата по-долу 🙂

*Водача запазва правото си да прави промени в програмата с цел запазване на сигурността и здравето на участниците

*При по-малко от 6 участника проявата се отменя, като записалите се ще бъдат уведомени до 7 дни преди началото. Максимален брой участници – 10 човека. 

*При наличие на повече от 5 участника, маршрута може да бъде проведен и на други дати след предварителна уговорка

Цена

70лв

Цената включва

Професионален планински водач

Организаторски услуги

Цената не включва

Транспорт до началната точка

Нощувка(30лв)

Храна и напитки

Застраховка

Необходима екипировка

Туристически обувки

Подходящи дрехи

Раница

Водоустойчиво яке

Щеки

Шише за вода

Шапка

Слънцезащитен крем

Храна и напитки

*очаквайте допълнителна връзка с водача относно екипировката

Запишете се oт тук