• Забравените Родопи

Експедиция Забравените Родопи

  • Трудност: труден

  • Дати: 20.06 - 21.06.2020

  • Начална точка: село Безводно

Ридът Каракулас се намира на границата между Западните и Източните Родопи. Той без съмнение е една от най-непознатите и диви части на България. Стръмните и непристъпни склонове на планината са отдавна обезлюдени, а единствената следа от цивилизацията тук са руините на изоставените родопски махали. Нашият път ще мине през няколко от тях, включително и легендарната махала Мумджидам. Чувството да ходиш по тези места е сякаш си се върнал векове назад във времето. Обраслите пътеки и сипеи ще ни отведат до високи каменисти върхове, древни светилища, внушителни скални образувания и безброй неповторими гледки. Дива и потънала в забрава планина, която пази своите тайни за малцината осмелили се да навлязат в нея.  Ако сте готови да се впуснете в подобно откривателско приключение, елате с нас да намерим изгубения свят на Каракулас. 

Ден 1: 

Сутринта тръгваме от изходния ни пункт – село Безводно. Първата спирка по пътя ни ще бъдат близките водопади, които са едни от най-високите в Родопите. След това ще продължим стръмното изкачване към най-високия връх на рида, връх Чиляка. От него се откриват впечатляващи панорами в различни посоки. Продължаваме надолу по пътя и достигаме до изоставената махала Саръ кая, а след това и до едноименното скално светилище. То представлява гигантска 60-метрова скала с отвор в основата си.  Светилището е било с голяма важност в древността, но трудния достъп  го прави почти непроучвано като през социализма за тази цел са използвали хеликоптер. На тръгване оттам ще трябва да преодолеем дълбокото дере на река Боровица, за да се озовем в друго вълшебно място… махала Мумджидам. Ще усетим духа на автентичните каменни къщи, на фона на дивата пустош…животът тук остава непроменен в близките няколко века. Ако имаме късмет, може да се срещнем и с единствения жител на махалата- Тунджер. Време е да продължим пътя си напред. Следващата ни цел е друга внушителна скала с издълбани трапецовидни ниши в нея. Това е Сиври кая, също важно светилище през древността. От нея ще продължим по билото, за да достигнем до скалистите върхове над язовир Боровица. Гледките към язовира и планината на фона на залязващото слънце са просто неповторими. Следва стръмно слизане до пътя, където предвидливо сме оставили една, две коли с които да вземем другите от Безводно и да се отправим по тесния път към мястото ни за нощувка, хотел Боровица, който се намира на брега на язовир Кърджали. 

  • Разстояние: 19км
  • Денивелация(+): 1383м
  • Време: 8-9ч

Ден 2: 

На втория ден ставаме рано, защото отново ни очаква доста път. Първо лодка ще ни прекара от другата страна на язовира, откъдето ще се отправим към близкото възвишение и руините на средновековната крепост Патмос. След нея продължаваме през гориста пътека до билото на планината от където се откриват страхотни панорами, които ще ни следват по целия път нагоре. Изведнъж, сякаш от нищото достигаме друга запустяла махала,Търговци. Последните и жители са баща с двамата му сина, които все още отглеждат многобройните си стада в сърцето на планината. След кратка спирка продължаваме своето изкачване по панорамното скалисто било към първенеца в този регион, връх Бездивен…не знаем откъде идва името му, но всъщност си е доста див. Гледките от отвесните му скали са поразителни. Правим нова пауза за снимки и медитация, и отново потегляме надолу. Пътеката ни води през нови две внушителни скални образувания, Хайренлар кая и Калпак кая. Следва още малко стръмно слизане, преди да се озовем до река Боровица. Ще използваме стария мост, за да я преминем и достигнем до оставените предварително там коли. С тях ще стигнем до хотела, където идва време да се разделим. Изморени физически, но пречистени духовно потегляме по дългия път до дома. 

  • Разстояние: 15,2км
  • Денивелация: 1158м
  • Време: 8ч

*Динамичен маршрут, подходящ за хора в добра физическа форма!

*Записване и повече информация на телефон: 0888017628 или от формата по-долу 🙂

*Водача запазва правото си да прави промени в програмата с цел запазване на сигурността и здравето на участниците

*При по-малко от 6 участника проявата се отменя, като записалите се ще бъдат уведомени до 10 дни преди началото. Максимален брой на групата 12 човека. 

*При наличие на повече от 5 участника, маршрута може да бъде проведен и на други дати след предварителна уговорка

Цена

60лв

Цената включва

Професионален планински водач

Организаторски услуги

Цената не включва

Транспорт до началната точка

Настаняване(25лв)

Храна и напитки

Планинска застраховка

Необходима екипировка

Туристически обувки

Подходящи дрехи

Раница

Дъждобран или водоустойчиво яке

Щеки (незадължително)

Шише за вода

Шапка

Слънцезащитен крем

Храна и напитки

*очаквайте допълнителна връзка с водача относно екипировката

Запишете се от тук