• Зимна Стара Планина

  Царичина – връх Вежен

Зимна Стара планина – връх Вежен

 • Трудност: Среден

 • дати: 01-02.02.2020

 • Начална точка: село Рибарица

Простряла се от най-западната до най-източната част на страната, Стара планина винаги е била символ на планинарството в България. Тя едновременно разделя и обединява българите със своята величественост и красота. Балкана оставя незаличима следа у всеки докоснал се до него. Елате с нас, за да преоткрием неговата прелест и през зимата. От приказните гори и гледки на резервата Царичина до високото старопланинско било и внушителния връх Вежен. Едно пътуване за истински приключенци! 

Ден 1: 

Събота сутринта се чакаме в китното селце Рибарица. От там ще се отправим към входа на Национален парк “Централен Балкан”, където ще оставим колите и ще продължим пеша.  Ще се движим през красивата зимна гора успоредно до коритото на река Заводна. След като стигнем хижата, ще оставим багажа и ще си починем, а след това ще излезем и на кратка разходка в региона. Вещерта ще се постараем да не прекаляваме със забавленията, защото утре ни чака ранно ставане. 

 • Разстояние: 8,4км 
 • Денивелация: 1116м
 • Време: 6-7 часа 

Ден 2: 

Рано сутринта тръгваме нагоре през гората към първенеца на този дял от планината връх Вежен. Скоро ще излезем от горския пояс и ще започнем стръмно изкачване по скалистото ребро към върха. Когато го достигнем пред нас ще се открият впечатляващи гледки към Тракийската низина на юг, Дунавската равнина на север, и старопланинското било на запад и изток. След като разгледаме, починем и направим снимки е време да тръгнем обратно към хижата. На нея ще спрем за бърз обяд, след което ще продължим по пътя надолу към мястото, където оставихме колите си. Тук е време да се разделим с поздрави и усмивки. 

 • Разстояние: 13,6км
 • Денивелация: 756м
 • Време: 8-9 часа 

*Записване и повече информация на телефон: 0888017628 или от формата по-долу 🙂

*Водача запазва правото си да прави промени в програмата с цел запазване на сигурността и здравето на участниците

*При по-малко от 3 участника проявата се отменя, като записалите се ще бъдат уведомени до 10 дни преди началото. Максимален брой на групата 7 човека.

*При наличие на повече от 3 участника, маршрута може да бъде проведен и на други дати след предварителна уговорка

Цена

120лв

Цената включва

Организация

Профисионален планински водач

Цената не включва

Транспорт до началната точка

Нощувка(15лв)

Храна и напитки

Планинска застраховка

Необходима екипировка

Водоустойчиви обувки

Водоустойчиво яке и панталон

Топли дрехи

Раница

Зимна шапка

Слънчеви очила

Дебели ръкавици

Щеки

Котки(наем 20лв)

Слънцезащитен крем

Шише за вода

*очаквайте допълнителна връзка с водача относно екипировката

Запишете се от тук